Alarmbel

Alarmbel

Door Pieter Nijdam | 14 augustus 2021

Het was een mooie reis door Frankrijk en Spanje met veel heerlijke, originele wijnen. Mijn vrouw vroeg zich echter af waarom ik die prachtige witte Bourgogne van de tussenstop op de heenreis niet op deze plek heb benoemd? Nou, heel simpel: omdat die niet in Nederland wordt geïmporteerd.

Laat er uitgerekend de volgende dag een folder van de Haarlemse wijnkoperij Okhuysen op de mat vallen met de wijn in kwestie als nouveauté in hun Bourgogne-assortiment. Deze heeft u dus nog van mij tegoed. De tussenstop was in Ermitage de Corton aan de Route de Dijon in Chorey-lès-Baune. De charmante chambre d’hôtes, in de hart van de bourgogne, heeft behalve een prima keuken een van de beste wijnkaarten van deze streek. In de categorie wit is hun eerste wijn meteen ook de goedkoopste. Meestal nemen we die niet, maar de naam David Duband doet bij ons alle alarmbellen afgaan. Was dat niet die bevlogen wijnmaker die ons zes jaar geleden op landgoed Duin & Kruidberg zijn hele rode assortiment liet proeven? ‘Kippenvelmoment’ noteerden wij toen diens Chambertin op tafel kwam. Aan wit deed de ‘rising star’ van de Bourgogne toen nog niet. Nu dus wel! Een ogenschijnlijke simpele Coteaux Bourguignons Blanc brengt ons aan tafel in hogere sferen. Zeker in combinatie met escargots en blini’s met zomertruffel. Hij stamt uit 2016, maar heeft nog steeds frisse zuren met veel witte perzik en abrikoos. Na verloop van tijd evolueert de wijn in het glas, waarbij licht oxidatieve tonen vrijkomen. Het maakt hem alleen maar spannender. De Coteaux Bourguignons Blanc die Okhuysen in de voorverkoop aanbiedt, is uit 2019, een nog veel beter jaar. De levering is pas in de loop van volgend jaar… We kunnen niet wachten.

Pieter Nijdam is wijncolumnist en culinair recensent. Tijdens zijn carrière als buitenlandcorrespondent leverde hij ook bijdragen aan La Revue du vin de France en aan het Amerikaanse wijnmagazine Wine Spectator. Wekelijks schrijft hij voor De Telegraaf een column over wijn.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod