Ook bourgogne: aligoté

Ook bourgogne: aligoté

Door Job Joosse | 6 september 2019

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligoté leverde maar al te vaak een wat droge en vooral zure wijn op die alleen met een scheutje crème de cassis te drinken was.

Dit imago begon te veranderen toen een beroemdheid in de wijnwereld de aandacht wist te vestigen op aligoté. Aubert de Villaine van Domaine Romanée-Conti heeft namelijk samen met zijn vrouw een klein domein in Bouzeron, een kleine gemeente in de Côte Chalonnaise, net ten zuiden van de Côte de Beaune. In Bouzeron is aligoté juist dé specialiteit!

Inmiddels en in navolging van De Villaine presenteren ook beroemde producenten uit de Côte de Beaune hun Bourgogne Aligoté met trots. De sleutel naar het succes zit hem in het rijp oogsten van de aligoté, wat door de sterk verbeterde wijngaardtechnieken tegenwoordig veel makkelijker is. De karakteristieke hoge zuurgraad, waar deze druif bekend om staat, wordt zodoende beter en harmonischer in de wijn geïntegreerd. In Bouzeron gelden strengere regels voor de hoogte van de druivenproductie per hectare. Dat zorgt voor een betere concentratie in de druiven. Mede hierdoor is aligoté hier als geen ander in staat om zijn terroir te reflecteren.

Tijdens onze recente trip naar de Bourgogne om het oogstjaar 2017 te proeven, kregen we bij verschillende producenten aligoté in ons glas. Bij Domaine Michel Briday kregen we zelfs een leerzame les in assembleren. Stéphane selecteert de meest geconcentreerde druiven aligoté en voedt deze vervolgens apart op eikenhouten vaten op. De rest van de wijn blijft op cuve. Zo kregen wij de kans om de op eiken opgevoede wijn apart te proeven. Deze wijn was slank en elegant, maar werd volledig gedomineerd door het hout. Het leuke en vooral ook leerzame was dat de uiteindelijke assemblage slechts nog een subtiele hint van het hout liet zien, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepgang van de wijn.

De aligoté’s die wij hebben geselecteerd zijn dan ook niet bedoeld om met crème de cassis aan te lengen tot een kir. Het zijn wijnen waarmee je eens een ander gezicht van de Bourgogne leert kennen. Wijnen met spanning, zuiverheid, precisie en een elegante rondeur. Daarnaast zijn deze wijnen heerlijk doordrinkbaar, zeker als tegenhanger van de stevige Bourgondische keuken op basis van room en boter!