Risotto met witte asperges en kaneel

Risotto met witte asperges en kaneel

Door Wat Schaft de Podcast | 5 april 2021

Uit de Italiaanse provincie Veneto, zo naar de Nederlandse keuken. Door de toevoeging van kaneel nét even anders dan anders.

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen):
- 500 gram witte asperges
- 75 gram koude boter in blokjes
- 100 milliliter witte wijn
- 15 milliliter olijfolie
- 300 gram risotto rijst (Carnaroli of Vialone Nano)
- 650 milliliter groentebouillon
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 25 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

1. Schil de asperges royaal vanaf het kopje naar beneden. Let erop dat je de kopjes niet beschadigt. Snijd het onderste houtachtige deel eraf. Snij de asperges in stukjes van 3-4 cm.
2. Smelt de helft van de boter in een eerste ruime pan met deksel en bak hierin de asperges op laag vuur in 3-4 minuten. Blus af met de witte wijn, laat de alcohol verdampen en voeg twee of drie eetlepels bouillon toe. Doe een deksel op de pan en stoof de asperges 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn.
3. Breng in een tweede (steel)pan de rest van de bouillon aan de kook. Voeg hier wat zout aan toe.
4. Doe de olijfolie in een derde ruime pan (met deksel) de olijfolie en ze deze op een laag vuur. Voeg de rijst toe en rooster de korrels tot ze warm zijn maar je je duim er nog wel een paar seconden op kan houden. Voeg dan in een keer de hete bouillon toe, roer een keer door en laat op laag vuur met de deksel erop de risotto garen. Na ongeveer 15 minuten zou deze beetgaar moeten zijn.
5. Voeg de asperges met het stoofvocht toe aan de beetgare risotto en roer door. Draai het vuur uit. Monteer de risotto met de boter in klontjes, kaneel en Parmezaanse kaas. Laat deze 1-2 minuten rusten met de deksel erop. Dien op.

Dit recept is gebaseerd op de bereidingswijze van Florine Boucher in Tutto Risotto. Voor dit recept kunnen ook soepasperges gebruikt worden.


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod