Asperge zkt. wijn

Asperge zkt. wijn

Door Job Joosse | 3 april 2020

Fris. Jeugdig. Liefst slank maar rondeur geen bezwaar. Met de komst van het witte goud is ook de zoektocht naar de ideale wijn weer begonnen. Op zoek naar een perfecte match.

Natuurlijk is het een feest om deze op de klassieke wijze te serveren ‘à la flamande’, maar er kan met deze veelzijdige lekkernij natuurlijk eindeloos worden gevarieerd. Ieder land en bijna iedere streek geeft zijn eigen draai aan de gerechten met asperges. Niet zelden past daar de lokale wijn het beste bij. Wij hebben vijf heerlijke bereidingen van asperges met de mooiste bijpassende wijnen voor u uitgezocht.


Asperges & Bordeaux blanc à la Flamande

Witte asperges met getrancheerde beenham, een vers henneneitje, nieuwe aardappelen en roombotersaus. Een recept met de klassieke bereiding van ‘asperges à la flamande’ mag natuurlijk niet ontbreken! Hierbij hebben we een wijn nodig die enerzijds fris is en ook wat rondeur heeft. Vlaming Jean-Marie Guffens laat deze eigenschappen perfect samenkomen in zijn Bordeaux blanc. Een zeer verfijnde verrassing bij asperges!


Met Hollandse garnalen en dragonboter
Picpoul de Pinet komt natuurlijk fantastisch tot zijn recht bij schaal- en schelpdieren, maar ook bij asperges is deze wijn een regelrechte winnaar. Een combinatie van Hollandse garnalen en witte asperges is dan ook niet te versmaden met deze wijn!


Groene asperges met roerei, knoflook, pimentón en broodcroutons
In Spanje eten ze hun wilde groene asperges graag gebakken met wat knoflook en pimentón, waarbij op het laatst een geklutst vers eitje in de hete pan wordt mee gebakken. Als het gerecht klaar is worden er wat knapperige broodcroutons bij geserveerd.


Quiche met groene asperges en verse geitenkaas
Deze hartige taart kan je serveren met een frisse groene salade. Hier past dan perfect een mooie pinot blanc bij. Birgit maakt een
pinot blanc met enerzijds een romig karakter en toch ook voldoende pit. Een verrukkelijke combinatie!


Witte asperges met Parmezaanse kaas en Balsamico
Dit Italiaanse recept van lauwwarm geserveerde witte asperges met een dressing van Aceto Balsamico en goede olijfolie met flinterdun geschaafde oude Parmezaanse kaas is verrukkelijk met een geconcentreerde grüner veltliner.