Joosse on the Job

Joosse on the Job

Door Job Joosse | 15 februari 2019

Bordeaux doet het weer!

In de eerste week van april mogen wij in Bordeaux gaan proeven van het oogstjaar 2018!
Hier kijken wij bij Okhuysen reikhalzend en vol nieuwsgierigheid naar uit. Ieder jaar heeft
weer een nieuwe twist, verrassingen, teleurstellingen en zekerheden!

Bij Bordeaux denkt natuurlijk iedereen aan de imponerende chateaus, gedrenkt in een rijke historie met grootse diners en eindeloze proeverijen, waar tumultueuze familievetes ontstonden die beslecht werden met wijn uit eigen wijngaard. Die roemruchte historie weet Bordeaux ondertussen als geen ander te vermarkten. De meeste verhalen zijn dan wellicht uit de oude doos, maar de middelen die ze tegenwoordig tot hun beschikking hebben om de wijn te maken zijn vaak van het nieuwste soort.

Het weer in Bordeaux is, net als in Nederland, elke dag onderwerp van gesprek. Het wijngebied wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Dit maakt dat de verschillen tussen oogstjaren groot kunnen zijn. Ook in 2018 bracht het weer voor Bordeaux veel hoofdbrekens. Uiteindelijk resulteerde de complexe weersomstandigheden in een onverwacht fantastisch eindresultaat, met een jubelstemming tot gevolg! Maart en april waren buitengewoon nat, gevolgd door een zeer droge maand mei met alleen wat flinke hagelbuien die lokaal zorgden voor schade. Het natte weer keerde in juni terug en zette de eerste helft van juli door, wat in combinatie met hoge temperaturen voor veel ziektedruk zorgde.

In de wijngaarden moest dan ook buitengewoon hard gewerkt worden. De drassige en vaak modderige bodems bemoeilijkten daarbij het werk. Vanaf half juli begon de droge warmte, die de tweede helft van het groeiseizoen zo markeerde. Opvallend genoeg werden de zeer warme dagen afgewisseld door koele nachten. Dit zorgde voor een mooie rijping van de druiven met een goede opbouw van de tanninen, kleur- en smaakstoffen en behoud van fraîcheur. Dit voor de wijngaard ideale weer hield in augustus en september aan. De druiven konden onder perfecte condities en in goede gezondheid op het gewenste moment worden geoogst.

Deze beknopte weergave van het jaar 2018 laat een globaal beeld zien. De verschillen tussen appellations kunnen echter aanzienlijk zijn. Wanneer we begin april gaan proeven krijgen we pas echt een goed beeld van de kwaliteit per appellation en zelfs per chateau. Om alvast een beetje in de stemming te komen voor al dit moois uit Bordeaux, bieden wij u hierbij een mooie haut-médoc uit het oogstjaar 2015 aan. Afkomstig van een beroemd chateau met een lange geschiedenis en een Nederlands tintje! Daarbij heeft het krachtige en zonrijke oogstjaar 2015 parallellen met oogstjaar 2018. Troisième Grand Cru Classé Château Giscours in Margaux werd in 1995 overgenomen door de Nederlander Eric Albada Jelgersma. Er werd direct veel geïnvesteerd in de verbetering van de wijngaarden en de kelderfaciliteiten.

Job Joosse, wijnspecialist, -inkoper en -adviseur bij Okhuysen. Met zijn Magister Vini op zak is Job dé man voor the job!