Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Bordeaux 2017 - 'Vroegrijp'

Door Job Joosse | 21 april 2018

Nog niet eerder keek ik met zo veel nieuwsgierigheid uit naar een oogstjaar Bordeaux dan 2017. Wat konden we verwachten? Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liepen de wijnstokken voor op schema. Alles wees er op dat het een vroege oogst zou worden. Het meteorologisch onheil trof Bordeaux in 2017 bijzonder hard. Eind april sloeg een voorjaarsvorst verwoestend toe op de jonge knoppen en vroege uitlopers en decimeerde de kwantiteit, maar niet per definitie de kwaliteit! Dat het jaar een heterogene kwaliteit heeft opgeleverd is een understatement. In elke appellation zijn er topwijnen, spannende verrassingen en ook bittere teleurstellingen te vinden.

De beste terroirs hebben de beste wijnen voortgebracht

Voor de lastigere oogstjaren in Bordeaux geldt vaak dat de beste terroirs de beste wijnen voortbrengen. In een jaar als 2017 is dit opnieuw waar. De vorst sloeg toe op de terroirs die daar het meest gevoelig voor zijn. Daarbij mag als voordeel voorzichtig worden opgemerkt dat vaak juist de minder grote terroirs worden getoucheerd door de vorst. De hoger gelegen terroirs en de kiezelbanken dicht bij de temperende Gironde in Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe bleven grotendeels bespaard. De wijngaarden op de coteaux (hellingen) in Saint-Emilion bleven ook bespaard. Helaas is hagel een stuk minder selectief. Op sommige plekken werden de jonge knoppen en uitlopers, die soms met pijn en moeite de vorst hadden overleefd, alsnog op ongenadige wijze kapot gehageld.

De beste terroirs hebben de kwaliteit om een overschot aan water direct af te vloeien en kleine hoeveelheden vast te houden. De eerste twee weken van september heeft het op veel plaatsen in Bordeaux geregend. De regen vormt een gevaar voor de opgebouwde concentratie van de druiven. De beste terroirs hebben nauwelijks last gehad van het exces aan water door hun uitstekende drainerende kwaliteit.

Smaakprofiel

Het smaakprofiel voor de rode wijnen van oogstjaar 2017 kan worden omschreven als rijp, expressief, slank en met een mooie fraîcheur. In feite zoals een klassiek bordeaux behoort te zijn. Als een vergelijking gemaakt mag worden met een recente oogstjaren, dan is dat voor mij een mix tussen 2008 en 2014. De beste wijnen hebben wel degelijk concentratie en structuur in een wat frissere zetting met een goede balans. Het bewaarpotentieel is mede door de frisse zuurgraad in veel gevallen ook uitstekend. Door de wat lichtere structuur zijn de wijnen op jonge leeftijd al goed te drinken. Zoals de Fransen zeggen: ‘Une année gourmande’. Een jaar voor de smulpaap!

Trend voor meer elegantie bij de rode wijnen

In de laatste jaren is de internationale trend voor elegantere rode wijnen duidelijk merkbaar. De vinificatietechnieken om deze stijl te accentueren zijn ook in Bordeaux steeds populairder geworden. Tien jaar geleden was een late oogst, gevolgd door lange extracties, voor veel topchâteaux de norm. Veel wijnen waren buitengewoon krachtig met enorme tanninestructuren, ingepakt in overrijp fruit en een hoog alcoholpercentage. Wijnen waarvan een slokje verrukkelijk is, maar twee glazen al vermoeien. Tegenwoordig wordt het fruit weer rijp geoogst (i.p.v. overrijp), waarbij wordt gelet op de balans tussen suikerrijpheid en fysiologische rijpheid (rijpheid van de schillen, pitten en steeltjes). Kortere inweking van schillen, waarbij de temperatuur beter onder controle wordt gehouden, zorgt voor de extractie van de ‘zachtere’ tannine uit de schillen en behoudt van het expressieve karakter van de merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Dit geeft een stijl wijnen die beter gebalanceerd is, doordrinkbaarheid heeft en veel meer overeenkomt met de klassieke Bordeaux van weleer!

De opwarming van het klimaat, maar vooral steeds beter wijngaardmanagement en gecontroleerde vinificatietechnieken, hebben ervoor gezorgd dat er eigenlijk geen slechte jaren meer zijn. Bordeaux heeft onder invloed van de Atlantische oceaan wel degelijk duidelijke verschillen tussen de oogstjaren. Degene die het jaar respecteren en daar hun vinificatie op aanpassen, maken jaar in jaar uit geweldige wijnen. Dit is wat mij betreft een van de charmes van goede Bordeaux.

Geweldig droog wit

De droge witte wijnen (met name Pessac-Léognan) maakten wederom veel indruk tijdens de primeurproeverijen. 2017 is wederom een groot jaar voor de droge witte wijnen. Door de vroege oogst konden de sémillon en sauvignon blanc perfect rijp en met een fijne zuurgraad binnen worden gehaald. De wijnen hebben een mooie expressiviteit, concentratie en veel spanning en lengte door de frisse zuurgraad. Een aantal producenten heeft door de vorst veel minder en sommige zelfs helemaal geen witte wijn gemaakt.

De prijzen zijn belangrijker dan ooit!

De grote jaren 2015 en 2016 waren zeer gewild en het liep met de prijzen soms uit de hand. De markt wilde de wijnen evengoed dolgraag hebben. In een elegant jaar als 2017 zijn de prijzen echt van belang. Als de prijzen goed zijn, zal 2017 een zeer waardig jaar zijn om in de kelder te leggen. De beste wijnen hebben zeer veel te bieden en gaan met de goede prijzen ook speculatief interessant zijn. Het maken van de juiste keuze in dit complexe jaar is van groot belang.

Mooiste wijnen:

Saint-Julien

Château Ducru-Beaucaillou
Château Léoville Barton
Château Léoville Las-Cases

Pauillac

Château Latour
Château Pontet-Canet
Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Saint-Estèphe

Château Montrose

Margaux

Château Margaux
Château Rauzan Ségla

Pomerol

Château Latour à Pomerol
Château La Fleur-Pétrus
Château Trotanoy
Vieux Château Certan
Château La Conseillante
Pétrus

Saint-Emilion

Château Ausone
Château Cheval Blanc
Château Canon

Pessac-Léognan

Château Haut-Brion
Château La Mission Haut-Brion
Domaine de Chevalier (blanc & rouge)

Spannende verrassingen:

Château Lalande-Borie, Saint-Julien 
Résèrve de la Comtesse, Pauillac (2e wijn)
Château Haut-Marbuzet, Saint-Estèphe
Château Tronquoy Lalande, Saint-Estèphe
La Dame de Montrose, Saint-Estèphe (2e wijn)
Château Potensac, Médoc
Château Bourgneuf-Vayron, Pomerol
Château Latour-Martillac, Pessac-Léognan (blanc & rouge)
Château La Louvière, Pessac-Léognan blanc

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod