Door Jean-Philippe Bret | 2 maart 2018
Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we steeds meer wijnen proeven, ook biologische wijnen en biodynamische wijnen. Het viel ons al snel op dat deze wijnen zich anders presenteerden, met een interessanter evenwicht, strakker, beter verteerbaar waren en meer spanning bezaten.
Zelf heb ik tijdens mijn studie voor landbouwkundig ingenieur en oenoloog in 1998 stage kunnen lopen bij Comtes Lafon in Meursault, dat sinds 1995 experimenteerde met biodynamie. Het was hier dat ik opeens met een schoffel, pikhouweel en biodynamische preparaten (500 en 501) de wijngaard in moest in plaats van met een sproeiapparaat gevuld met onkruidverdelger.
Direct na het overnemen van het familiedomein in 2000, waar de wijngaarden tot 1999 op conventionele (met behulp van chemische producten) waren bewerkt, hebben Jean-Guillaume en ik besloten om direct een start te maken met een biodynamische werkwijze in de wijngaard. In 2003 werd het gehele domein biodynamisch gecertificeerd (Demeter) en tevens biologisch (AB/Ecocert). Biodynamisch werken betekent dat de ritmes van de planeten en van de maan worden aangehouden, en dat je de grond en wijnstokken bewerkt met stimulerende preparaten en met infusies van plantextracten.Ons eerste doel bij het overnemen van de wijngaarden in 2000 was om het organisch leven in de bodem weer op gang te krijgen. Doordat er in de voorliggende jaren gewerkt was met chemische onkruidverdelgers, synthetische pesticiden, kunstmest en zware oogstmachines die de grond pletten, was er nauwelijks vorm van leven in de grond aanwezig. Geen regenwormen, geen insecten, geen (benodigde) schimmels voor de afbraak van organische stoffen, die als voedsel voor de wijngaard dienen. Hoe konden wij hier, op een ‘dode’ bodem wijnen maken met een herkomstbenaming, die een afspiegeling behoren te zijn van het terroir waarop ze gemaakt worden? Een wijngaard waarin door al het gebruik van synthetische producten ook natuurlijke gisten niet kunnen bestaan… Onmogelijk! Voor ons was er daarom maar een weg te bewandelen, die van de biologische en biodynamische wijnbouw. Dit betekent geen synthetische producten, maar wel het ploegen van de grond, het gebruik van zeer kleine hoeveelheden verpulverde koper en sulfiet, speciale preparaten die in koehoorns in de grond worden ingegraven om het microbiologische leven te stimuleren, het gebruik van plantenextracten om het natuurlijk afweermechanisme tegen meeldauw en valse meeldauw te vergroten.
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.