De meest veelzijdige druif

De meest veelzijdige druif

Door Job Joosse | 14 september 2018

De chenin blanc dankt zijn populariteit aan zijn grote veelzijdigheid. Van strak droge mousserende wijnen, tot de edelzoete wijnen gemaakt van door botrytis cinerea aangetaste druiven: geen andere druif presteert zo goed in zo veel verschillende stijlen wijn. De chenin blanc is verwant aan savagnin, beroemd uit de Jura, en waarschijnlijk een zusje van sauvignon blanc. De jonge droge witte wijnen, van vroeger geoogste druiven, kunnen een fris en expressief karakter hebben dat gelijkenissen vertoont met sauvignon blanc, alhoewel iets meer ingetogen op de neus. Wat rijper geoogst kan chenin blanc ook wat weg hebben van de rondeur die de wijnen van chardonnaydruiven laten zien. Hoe later de chenindruiven geoogst worden hoe weelderiger de wijnen worden.

Droge witte wijnen met bewaarpotentieel
De chenindruif wordt op steeds meer plekken in de wereld aangeplant, maar de De Loire blijft het echte thuis van de chenin blanc. Met name tussen de steden Angers en Tours speelt chenin blanc een zeer belangrijke rol voor de witte wijnen in al hun verschillende stijlen. Omdat de Loire een noordelijke ligging heeft, behouden de wijnen hun frisse zuren. Dit geeft ze fraîcheur, maakt ze goed doordrinkbaar en draagt in belangrijke mate bij aan het uitzonderlijke bewaarpotentieel. 

De gastronomische veelzijdigheid van droge chenin
Dankzij zijn unieke en vooral veelzijdige karakter is chenin blanc culinair gezien enorm breed inzetbaar. Ook nu komt de frisse zuurgraad van pas. Rijke en vooral wat vettere gerechten krijgen balans door de frisse zuren die tegenwicht geven. Karakteristieke smaken voor chenin blanc zijn hooi, honing, appels en ook een bepaalde aardsheid. De traditionele Franse keuken past perfect bij deze smaken, maar ook oriëntaalse invloeden als gember, specerijen en pittige kruiden combineren prachtig met chenin.

Deze vier heerlijke chenin blancs heb ik voor Vinée Vineuse 4 voor u geselecteerd, profiteer nu van de aantrekkelijke korting.