Voor later op de avond...

Voor later op de avond...

Door Elisa Duivestein | 22 november 2019

Heerlijk voor later op de avond of na het diner: een goed glas cognac, armagnac of port. Hét moment om de belangrijke dingen van het leven door te nemen, dierbare herinneringen op te halen en plannen te smeden voor het nieuwe jaar.

Cognac voor de fijnproever
Cognac is een gedistilleerde wijn. Grappig genoeg stonden de Hollanders aan de wieg van dit toch zo typisch Franse digestief. Toen de Nederlandse schepen in de 16e eeuw in de Franse havens lagen, distilleerden zij de wijn om hem goed te houden tijdens de overtochten. Dit resulteerde in brandewijn, ook wel brandy genoemd. De Fransen gingen verder in dit proces van wijn distilleren en opvoeden op vat en noemden het naar het gebied waar het werd gemaakt: Cognac.

Armagnac om bij op te warmen
Cognac en armagnac hebben veel overeenkomsten. Waar de twee destillaten in verschillen? Ten eerste de herkomst, cognac komt uit de streek Cognac en armagnac vanzelfsprekend uit Armagnac. Cognac wordt tweemaal gedistilleerd en armagnac maar een keer en de minimale rijping van cognac is 2,5 jaar en van armagnac een jaar. De algemene indruk is dan ook veel dat armagnac een wat zachtere, soepelere variant is van cognac.

Port: een ander verhaal
Port is weer een ander verhaal, want geen destillaat zoals de cognac en armagnac, maar een versterkte wijn. Het alcoholpercentage ligt ook lager, rond de 19% Vol. Tijdens het vinificatieproces wordt een alcoholdestillaat aan de most toegevoegd, waardoor het gistingsproces stopt en de suikers blijven behouden. Dit zorgt voor de verleidelijke zoete smaak van port en maakt hem uitermate geschikt als dessertwijn, en geliefd bij een goed gevulde kaasplank. Port wordt gemaakt in de Douro in Portugal en mag enkel de benaming port krijgen, als de wijn hier ook daadwerkelijk vandaan komt.