Een liefdesverklaring

Een liefdesverklaring

Door Aad Kuijper | 6 september 2019

Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die lift naar beneden stort. Of je door de remmen van je auto heen trapt.

Het leven is, als je het goed doet, een verzameling van mooie momenten. En daar wil ik er graag een aan toevoegen: Chave. Gerard of Louis, dat weet ik niet meer. Maar dat doet er niet toe want de Chave’s kunnen het allemaal. Sinds 1450 produceren ze godennectar op hun steile, stenige Rhônehellingen. Ik weet nog goed hoe ik met mijn toenmalige vrouw ons eerste glas dronken. Een witte Hermitage, een kelderrestant van Okhuysen. Ja, dat gebeurde toen nog. Dat Chave (Jean- Louis, Gerard of zijn grootvader) niet direct uitverkocht was of sowieso niet te krijgen.

Zelden heb ik haar zo enthousiast gehoord over een wijn. Ze zal er niet graag aan herinnerd worden, maar het eindigde ermee dat ze probeerde de laatste druppel met haar vinger uit het glas te lepelen. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en kan ik zeggen dat het druk begint te worden met het aantal Chave-ervaringen in de film van mijn leven. Als ik straks aan de hemelpoort sta, zal ik dat toch moeten uitleggen. Zo had ik vorige week het voorrecht om Mon Coeur 2017 te mogen voorproeven. Het was maar goed dat ik al bij de eerste slok mijn proefnotities maakte, want na het derde glas was ik te euforisch om nog een pen te hanteren. Vandaar hier twee versies.

Eerst de nuchtere. Mon Coeur 2017 van Jean Louis Chave. Diepe tonen in de neus, goddelijk zwart fruit, granaatappel, kersen. Koel (wat ik soms mis in de Rhône), nergens log en schitterende zuren. Goddelijk. En dat voor die prijs, doe maar drie doosjes.

Om te besluiten met de euforische: Mon Coeur is de eerste zoen met Josefien van wie ik altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van alle vier mijn kinderen op een mooie stranddag met vrienden. Mon Coeur gaat mee in de lift. En als ik ooit boven kom dan geef ik grif toe dat ik sinds 2019 weinig anders meer heb gedaan dan Chave drinken en gelukkig zijn.