Wijnland met potentie

Wijnland met potentie

Door Xavier Kat | 6 september 2019

Deze zomer verbleef ik enige tijd in Portugal, in en rondom de fantastische stad Lissabon. Miljoenenstad Lissabon is enerzijds hip en modern, vol fantastische restaurants en leuke winkels. Tegelijkertijd heeft de stad iets puurs en oorspronkelijks, wat haar een sterke identiteit geeft. De plaatselijke bevolking en de grote stroom toeristen leven ieder in hun eigen tempo ogenschijnlijk tevreden naast elkaar.

De Portugese bevolking spreekt zeer goed Engels en is uiterst vriendelijk voor haar gasten. Zodra je Lissabon verlaat, betreed je een prachtig en gevarieerd landschap, met een wilde rotsige kust, maar soms ook weidse zandstranden, heuvels, valleien, hectaren met kurkbomen, wijngaarden en olijfbomen. In de vele dromerige dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Een winkel van Sinkel, een kroeg en een kerk, dat is waar de veelal oudere dorpsbewoners, zittend voor hun huisjes, het mee doen. Maar schijn kan soms bedriegen, getuige ook de grote ontwikkelingen die de wijnproductie hier doormaakt.

In navolging van buurland Spanje is er een nieuwe groep wijnmakers met nieuwe inzichten aan het opstaan die op zoek gaat naar een eigen identiteit. Met een verbeterde kennis en meer technische mogelijkheden wordt er vanuit de oude tradities vernieuwd, verbeterd, verfijnd. Het land kent een grote rijkdom aan bijzondere autochtone druiven, goed aangepast aan de omstandigheden. Daarnaast is er een grote diversiteit aan microklimaten, waar de nabijheid van de oceaan zijn stempel op drukt. De mooiste wijnen die ik tijdens mijn verblijf proefde, haalden een zeer hoog niveau en hadden veel terroirexpressie en een duidelijke eigen persoonlijkheid. Andere wijnen bleven achter in kwaliteit: van overgeconcentreerde en soms zelfs onrijpe rode wijnen, met te veel extractie en te veel hout tot witte wijnen met te hoge zuren, gebrek aan rijpheid en balans. In de breedte heeft Portugal wat dat betreft nog een lange weg te gaan. De huidige generatie, vaak in het bezit van kleine gemengde bedrijven, durft de stap naar kwaliteit maar moeilijk te maken. Niet alleen ontbreekt het hun aan lef, maar ook aan kennis en geld. Hopelijk zal de jonge generatie de moed en het zelfvertrouwen hebben om de groep van succesvolle vernieuwers te volgen. Wijnland Portugal heeft wat dat betreft een grote potentie.