Voorverkoop Mas de Daumas Gassac
Alle blogs

Voorverkoop Mas de Daumas Gassac

Door Job Joosse | 19 januari 2023

Vooruitstrevende assemblages


Met de aanplant van de bordelaise cabernet-sauvignon in de Languedoc in de jaren zeventig van de vorige eeuw, was Aimé Guibert zijn tijd ver vooruit. In al zijn nieuwsgierigheid en innovatieve gedrevenheid plantte Aimé Guibert over de jaren daarnaast nog veel meer druivenrassen aan.

Allereerst waren dat rassen uit diverse Franse wijnstreken, maar daar bleef het niet bij! Ook uit toen nog veel onontdekte wijnstreken in Italië, Spanje, Portugal, Hongarije en zelfs Armenië en Georgië kwamen stekken naar Mas de Daumas Gassac. Daarbij was alleen het beste plantmateriaal van de beste producenten goed genoeg. Zo komt bijvoorbeeld de viognier van de stekken van Georges Vernay uit Condrieu, de chardonnay van stekken van Comtes Lafon uit Meursault en de chenin blanc van stekken van Domaine Huet uit Vouvray. Voor de witte wijn staan er daarnaast druiven aangeplant als bourboulenc, petit courbou, muscat ottonel, muscat d’alexandrie, muscat petit grains, gros manseng en sémillon. Ook vinden we hier druiven als neherleschol, amigne, sercial, khondorni, tchilar, fiano, falanghina en albariño. Voor de rode wijn staan er naast de bordelaise cabernet-sauvignon, merlot, carmenère, cabernet franc en petit verdot, ook tannat, pinot noir, barbera, nebbiolo, dolcetto, armigne, arenie, bastardo, saperavie, tchkaveri, brancellao, abouriou en plavac mali aangeplant.

Al het bodemonderzoek dat hij in de jaren zeventig had laten doen in de Gassacvallei kwam Aimé bij de aanplant van al deze druivenrassen uitstekend van pas. Inmiddels beginnen deze druivenstokken een respectabele leeftijd te krijgen; de gemiddelde leeftijd van de stokken is ondertussen 36 jaar voor de witte en zelfs 43 jaar (!) voor de blauwe druivenrassen. Met de leeftijd gaan de natuurlijke rendementen van de stokken omlaag wat de concentratie van de druiven, en daarmee de complexiteit, ten goede komt. Ieder van deze druiven voegt met zijn eigen typische karakteristieken wat toe aan het karakter van de wijnen van Mas de Daumas Gassac.

Ieder oogstjaar is net even anders en de broers Guibert kunnen eindeloos spelen met de assemblages om het maximale resultaat uit een oogstjaar te halen. Zo plukken de zonen van Aimé letterlijk de vruchten van zijn vooruitstrevendheid en zijn hiermee in staat om zeer gebalanceerde, originele en tegelijk ultiem ‘terroirgedreven’ topwijnen te creëren!  

Producten