De smaak van Aad

De smaak van Aad

Door Aad Kuijper | 15 februari 2019

Van 's werelds beste Bourgognemaker:

Een spatzuivere, klassieke, witte Bordeaux

Jean-Marie Guffens is een groot wijnmaker. Dat vindt hij niet alleen zelf, dat vindt ook Robert Parker die hem ooit kroonde tot “King of Chardonnay”. Ook het gezaghebbende La Revue du Vin de France riep Jean-Marie onlangs uit tot beste chardonnay-maker ter wereld. Ja, Jean-Marie is een grootheid, letterlijk maar vooral ook figuurlijk. En ik ben fan van hem. Van de man, maar zeker ook van zijn wijnen.

Waar de wijnmaker Jean-Marie nog wel eens luidkeels aanwezig kan zijn, fluisteren zijn wijnen over verfijnde geuren en complexe smaken uit vervlogen tijden. Zijn witte bourgognes staan mijns inziens eenzaam aan de top en ook in de Vaucluse doet hij wonderschone dingen. Sinds kort waagt hij zich zelfs aan bordeaux in de Sauternes, de regio waar met name zoet wit wordt gemaakt, een wijn waar Jean-Marie al zijn leven lang verzot op is. Op het sprookjesachtige Château Closiot regeert de chardonnay-koning over de oeroude semillon- en sauvignon- stokken. En dat doet hij met strenge hand. Op zijn eigenwijze wijze besloot Jean-Marie al in het eerste oogstjaar tot een rigoureus andere aanpak dan gebruikelijk. Waar andere boeren in Sauternes alle druiven laten hangen om vervolgens thuis te gaan zitten hopen op botrytis (edele rotting), daar oogst hij eerst alles wat vroegrijp is.

Van die eerste strenge tri fabriceert hij vervolgens een goddelijke, zuivere witte bordeaux. Ik proefde de eerste jaargang van zijn “Vin de Crustacés”. En die viel bijzonder in de smaak, veel beter dan het etiket doet vermoeden. Jean-Marie is niet zo van de uiterlijkheden maar met dit etiket heeft hij zichzelf echt overtroffen, een gevalletje “goede wijn behoeft geen krans”, zullen we maar zeggen. Coquillages & Crustacés, verder weet de fles weinig te melden. Geen omschrijving, geen rugetiket want ook daar heeft Jean-Marie een hekel aan, om het in zijn eigen woorden te zeggen: “op de achterkant van een prei staat ook niet hoe hij smaakt.” Ik ben het met hem eens. De wijn moet het woord doen. En dat doet deze wijn volmondig.

Deze 2017 is Jean-Marie’s debuut in Bordeaux en toch is het een echte Guffens. Ik zou natuurlijk van alles kunnen zeggen over het fruit dat je erin proeft en de bloemetjes die je erin ruikt, maar daar ben ik niet zo van. Als ex-wijnmaker proef en beoordeel ik heel andere zaken. Ik let voornamelijk op evenwicht, elegantie en drinkbaarheid. En dat is driewerf ja met deze “vin de soif” zoals Jean-Marie hem zelf heeft gedoopt. Dit is een klassieke frisse bordeaux, heel lekker als aperitiefwijn of bij schelpdieren en oesters (daar heb ik dan wel weer verstand van). De wijn heeft verrassend veel diepgang, zonder dat ik een enorm bewaarpotentieel vermoed, maar dat hoeft ook niet, deze fles gaat leeg voor de laatste oester genuttigd is. “Mijn ego is groot, maar nog lang niet zo groot als mijn talent”, zei Jean-Marie ooit grappend; ik vrees dat hij dat met deze Bordeaux weer bewijst.

Aad Kuijper is ex-wijnboer (Mas des Dames), reclameschrijver, wijnschrijver, en romancier. In 2018 verscheen zijn eerste roman “Anno”.