Documentaire Heren in de Wijn

Documentaire Heren in de Wijn

Door Maartje van Veldhuizen | 26 juli 2017

Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons 150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is.

Wij wilden u meer over de bijzondere samenwerking met deze wijnmakers vertellen en vroegen onze bevriende experts Aad Kuijper en Hans Jonkers om mee te werken aan een film over dit onderwerp. Aad en Hans waren direct zeer enthousiast en benaderden hun collega's Jackó Van ’t Hof en Gaby de Haan met de vraag ook mee te helpen aan de documentaire. Samen met Xavier Kat vertrokken wij in januari van dit jaar naar Guffens’ wijnhuis in de Vaucluse en naar het dorpje Mauves in de zuidelijke Rhone, waar Chave domein houdt. De filmmakers legden vast hoe –al kijkend, walsend, proevend en discussiërend- de optimale lustrumwijn tot stand kwam.

Al snel raakten de filmmakers met het wijnvirus aangestoken. Terug in Nederland wilden zij meer weten over de lange geschiedenis van Okhuysen. Ook wilden zij ‘de heren in de wijn’ Louis en Xavier Kat beter leren kennen. Hoe ziet hun leven als wijnkoper er uit? En hoe kan het dat zij met die grote Guffens, Chave en vele andere mogen samenwerken?

Aad, Hans, Jackó en Gaby doken in de wondere wereld van Okhuysen en brachten de verhalen over de geschiedenis, de betrokken wijnmakers en de eigenaren Louis en Xavier Kat prachtig in beeld in de documentaire Heren in de Wijn.

De documentaire Heren in de Wijn is geproduceerd en aangeboden door Aad Kuijper (Alfred) en Hans Jonkers (Jonkers Hofstee) ter ere van 150 jaar Okhuysen.