Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 1 september 2020

Deel 1: Vol enthousiasme met de trein naar Frankrijk

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de trein naar Montpellier. Al lange tijd koester ik de wens – of sterker: de droom – om te werken tijdens de vendange, de druivenpluk in Frankrijk. De meest romantische beelden zie ik dan voor me. Lachend aan een lange tafel met de andere plukkers, genietend van een overvloed aan eten en wijn, terugkijkend op een dag vol noeste arbeid in de Franse zon. Tegelijkertijd realiseer ik me dat voorafgaand aan een dergelijk bacchanaal er eerst een dag keihard gewerkt dient te worden. Met gebogen rug, blaren op de handen, tros na tros snoeien onder de brandende zon. Mijn romantische beeld is misschien een utopie, maar dromen mag altijd.

Het vinden van een plek in de druivenpluk is dit jaar erg lastig gebleken. Door de sluiting van de horeca hebben wijnboeren hun omzet zien slinken en veel personeel uit de horeca en andere sectoren die het zwaar hebben, zoeken een extra baan voor de zomer. Meerdere verzoeken aan wijnboeren om mij in hun team op te nemen zijn hierdoor afgewezen. Toen ik begon te overwegen de handdoek in de ring te gooien, heb ik via Xavier Kat van Okhuysen contact opgenomen met de eigenaren van Mas de Daumas Gassac. Na een aantal mails en een keer bellen werd ik aangenomen voor twee maanden. Eerst plukken in de wijngaard en daarna wijn maken in de kelder.

Mijn TGV dendert verder door het Franse landschap. Ik voel gezonde spanning. Men zegt dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is. Ik heb de hoop dat de komende tijd daar niet voor zal onderdoen en dat de mooiste tijd van mijn leven nog lang niet voorbij is.

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.