Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 7 september 2020

Deel 2: De eerste week in de Languedoc

Na een week gewerkt te hebben bij de familie Guibert van Mas de Daumas Gassac zijn mijn verwachtingen van de druivenpluk overtroffen, ondanks dat de dagen lang en zwaar waren. Elke dag gaat om half zes de wekker en om kwart voor zeven gaan de plukkers achter op een kleine vrachtwagen de wijngaard in. Mijn werk is aan de sorteertafel en in de kelder. Samen met het team van werknemers dat het hele jaar door werkt, sta ik langs een lopende band en controleer ik de kwaliteit van de druiven. Ik dacht voorheen dat wijndruiven, in tegenstelling tot tafeldruiven, niet lekker zouden zijn. Tot mijn verrassing zijn ze echter heerlijk zoet. Er zitten wel heel grote pitten in.


Om kwart voor zeven in de ochtend vertrekken de plukkers richting de wijngaarden

In de middag is er een gezamenlijke lunch en drinken we voorzichtig de eerste glazen wijn. Als de plukkers na de lunch weer het veld in gaan, hebben wij een half uur de tijd voor de eerste lading druiven binnenkomt. Mijn collega’s maken dankbaar gebruik van het moment en vallen in slaap in het gras, om daarna weer hard aan de slag te gaan. Gedurende het werken hangt er een sfeer van broederschap en er wordt veel gelachen. Wanneer de plukkers terugkomen uit de wijngaard weten wij dat de laatste lading druiven op de band wordt gebracht. Nadat de laatste druiven veilig in de tank zijn gevallen maken we alles schoon en daarna drinken we een glas wijn of bier. Dat zijn momenten van puur geluk en zorgeloosheid. In de avond eet ik met de 43 plukkers van 18 verschillende nationaliteiten op het domein. Het liefst zou ik tot laat in de avond blijven hangen, maar ik maak het niet te laat. De volgende dag gaat weer vroeg de wekker.


Tijdens de gezamenlijke lunch nemen we een eerste glas

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.