Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 11 september 2020

Deel 3: Stilte voor de storm: voorbereiding in de kelder

Vorige week zijn de laatste druiven voor de witte wijn geplukt en een deel van de druiven voor de rode wijn. De cabernet-sauvignon, waar de rode wijn voor 80% uit bestaat, heeft nog een paar dagen nodig om tot volledige rijping te komen. Aanstaande maandag wordt de pluk in volle vaart hervat. Tijdens het wachten op de rijping hoeft het personeel gelukkig niet op zijn handen te zitten. Terwijl de plukkers algemeen onderhoud in de wijngaard verrichten, werk ik deze week elke dag in de kelder. Aan de basis van een goede wijn staat een schone wijnkelder, aldus een van de eigenaren. Ik maak dan ook veel schoon en probeer de kelder steriel te houden. Daarnaast bereid ik de wijnvaten voor op de grote lading druiven die maandag binnenkomt.


De takken van de wijnstokken worden gebruikt als filter zodat de afvoer van de tank niet verstopt raakt door de druiven.

Mas de Daumas Gassac wordt gerund door vier broers van de familie Guibert, elk met hun eigen expertise. Vijftig jaar geleden zijn hun ouders, Aimé en Veronique Guibert, het wijndomein begonnen. Dit hebben zij gedaan met respect voor de natuur en de omgeving. De wijngaard is opgedeeld in kleine percelen in het bos. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en men laat het onkruid staan. Het resultaat hiervan is merkbaar: de druiven zijn kerngezond en niet eens buitensporig aangetast door ongedierte. Het zijn vooral de herten die eten van de druiven, maar dat wordt hen hier gegund.

Het is niet alleen het respect voor de natuur dat ik hier enorm waardeer, maar ook ben ik onder de indruk van de grote verscheidenheid aan druivenrassen. Er worden voor zowel de rode als de witte wijn bijna dertig verschillende druivenrassen gebruikt, hetgeen de complexiteit van de wijn ten goede komt. Naast bekende Franse druivenrassen heeft de familie Guibert ook onbekendere variëteiten aangeplant uit onder andere Italië, Portugal, Spanje en Zwitserland. Aimé Guibert is zelfs afgereisd naar de Golanhoogten voor de mythische wijn van Mozes en naar Armenië voor de druiven waarvan de wijn van Alexander de Grote zou zijn gemaakt.*

Morgen wacht mij een lange dag in de kelder en in de wijngaard. Ik mag morgen mee met de tour langs de druiven voor een analyse van de cabernet-sauvignon. Daarna gaan we drie tanks leegpompen en de overgebleven schillen mechanisch persen. In mijn volgende aflevering ga ik daar verder op in.


De Valleé de Herault in de ondergaande zon.

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.

* Om meer te lezen over de verschillende druivenrassen en hun herkomst, zie hier