Druivenplukker in Frankrijk

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer | 17 september 2020

Deel 4: Hervatting van de pluk

Vorige week donderdag ben ik meegegaan op een ronde langs de wijngaarden met Samuel Guibert, een van de vijf broers en mede-eigenaar van Mas de Daumas Gassac. Om te bepalen wanneer de druiven rijp zijn, worden de druiven regelmatig geanalyseerd op de hoeveelheid suiker. Tijdens onze ronde door de wijngaard verzamelen we met vier man samples voor de analyse. Dat gaat als volgt: met vier man lopen we langs een volledige rij in de wijngaard. Ieder plukt van tien verschillende struiken vijf druiven. Een van bovenaan de tros, een van onder en drie uit het midden. Het plukken moet je doen zonder te kijken. Zo voorkom je dat je of alleen maar mooie of juist meer groene druiven pakt. Zo worden er per perceel 200 druiven geplukt die worden verzameld in een gelabelde zak met de naam van het perceel.

Bij terugkomst in de kelder wordt de inhoud van elke zak apart met de hand geperst waarna het verkregen sap wordt geanalyseerd op onder andere het suikergehalte en zuurtegraad. Op basis van deze gegevens kan worden berekend wat de maximaal te bereiken hoeveelheid alcohol in de wijn zal zijn. Het was mooi om de verschillende percelen te zien en om betrokken te zijn geweest bij de inspectie van de druiven. Er zijn in totaal 73 verschillende percelen, sommige hoog in de heuvels en sommige laag in de vallei.

Afgelopen maandag is de pluk hervat. Om de druiven zo snel mogelijk binnen te halen – ze zijn qua rijpheid immers op hun hoogtepunt – worden we geholpen door een team plukkers van een bevriend wijndomein dat zelf de pluk al heeft voltooid. Doordat er meer plukkers aan het werk zijn, is het drukker bij ons aan de sorteertafel dan voorheen. De temperatuur ligt elke dag rond de dertig graden. Op een zeker moment werd er een groot zonnescherm opgezet, om schaduw te bieden aan het team hoopte ik. Helaas, het was om de machines te beschermen die niet te warm mogen worden. Dan maar de tuinslang op mijn pet en Daumas Gassac T-shirt zetten om de warmte te weerstaan. 


Het leegpompen van de tank waarna de schillen overblijven.

Als de druiven de controle aan onze tafel hebben doorstaan, worden ze machinaal gekneusd en vallen ze in roestvrijstalen tanks waar tot 14.000 liter in gaat. Door het gewicht van de massa verliezen de druiven hun sap. Na enige dagen met de schillen in het vat te hebben gezeten, wordt het sap uit de tanks gepompt om in een andere tank verder te fermenteren. De schillen en pitten die overblijven in de tank bevatten echter nog waardevol sap dat niet verloren mag gaan. Met een hooivork en een schep heb ik vorige week drie tanks leeggeschept, een klein uur per tank. De schillen worden vervolgens geperst. Het sap dat hiermee wordt verkregen, is relatief sterk geconcentreerd en wordt bewaard in een aparte tank. Afhankelijk van hoe dit sap zich ontwikkelt, wordt het later eventueel toegevoegd aan de wijn.

De komende dagen werk ik nog aan de sorteertafel. Aan het eind van de pluk, hopelijk volgende week, vindt er een groot oogstfeest plaats. 


De uitgeperste druivenschillen vallen uit de pers waarna ze naar een distilleerderij worden gebracht die er eau de vie of industriële alcohol van maakt. Als je in Frankrijk wijn maakt, ben je verplicht de druivenschillen te laten herbruiken. 

Mees Kremer is net afgestudeerd als jurist maar stelt het solliciteren nog even uit. Eerst gaat hij de komende maanden aan het werk bij Mas de Daumas Gassac. Mees volgt zijn passie voor wijn en het leven in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn belevenissen op het domein, de oogst en zijn tijd in de Languedoc.