Salade gerookte eendenborst met lichtvoetige wijnen

Salade gerookte eendenborst met lichtvoetige wijnen

Door Max Funcke | 25 november 2021

Er zijn gerechten waar je zowel witte als rode wijn bij kunt schenken. Meestal hebben we het dan over delicatere gerechten met ingrediënten die een subtiele smaak hebben. Eendenborst is hier een goed voorbeeld van: het heeft een herkenbare smaak die zowel uitgesproken als verfijnd is. Bovendien is eend geen alledaags gerecht; dat verdient een wijn die indruk maakt. Wij kozen er drie uit. De Sylvaner komt van oude stokken en daar dankt hij zijn geconcentreerde smaak aan. De aroma’s van bloesem en amandelen, alsmede een klein vetje in de mond, maken dit een gastronomische wijn waar menig liefhebber stil van wordt. De Tinus ‘Le Blanc’ van Jean-Marie Guffens is als een grootse bourgogne die niet uit de Bourgogne komt, maar uit de Rhône. Hier heerst een mediterraan klimaat, maar de hoogte brengt voldoende verkoeling, wat de rijping van de chardonnay zeer ten goede komt. Ook de kalkrijke grond heeft hierop een positief effect. Morgon is de appellatie die de meest stevige beaujolais-wijnen voortbrengt. Toch is ‘stevig’ hier een relatief begrip: de Côte du Py is gelaagd, aards en fruitig. Lichtgekoeld (15°C) komt deze wijn goed tot zijn recht. Een leuke wijnspijs-tip van onze wijndocent Cente Oostlander is de wisseltruc: “Als een recept om fruit vraagt, laat dit dan weg uit het gerecht en zoek daarvoor in de plaats een wijn met een vergelijkbare fruitexpressie. Kersen of cranberry’s kunnen bijvoorbeeld goed vervangen worden door een beaujolais of pinot noir.”

De kracht van deze combinatie
is per wijn verschillend. In het geval van de Morgon is het de aardsheid van de wijn die naadloos aansluit op de wilde smaak van de eend. De sylvaner, met zijn focus en frisheid, creëert met het gerecht een open, vrolijke sfeer. En de vettige rooksmaak van de eendenborst vindt zijn gelijke in de houtlagering en het rijpe fruit van de Le Blanc.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod