Diversiteit én kwaliteit 'voor een prikkie' bestaat

Diversiteit én kwaliteit 'voor een prikkie' bestaat

Door Gert Crum | 15 april 2022

Bij ‘wijnen onder een tientje’ denk je – denk ik – eerder aan Appie en andere supermarkten. Aan online bedrijven als De Wijnbeurs en Wijnvoordeel, die paginagroot adverteren in kranten. Er is weer eens, zo luidt de wervende tekst dan, een transport op de kade blijven staan en wij mogen van dit ongeluk profiteren. Kort en goed, het imago van ‘wijn onder een tientje’ is op z’n minst dubieus. Onterecht! Want ook Montlobre en ‘Mon petit Petrus’ zijn ruim onder dat bedrag te koop. En wel bij een serieuze wijnzaak in Haarlem.
Ooit heb ik tien jaar in Haarlem gewoond. Bijna letterlijk op een steenworp afstand van de Okhuysenwinkel in de Gierstraat. Ik had indertijd nog twee professies: overdag was ik socioloog aan de universiteit en ’s nachts wijnjournalist. Dat bleek voor een normaal mens een onmogelijke combi, die niet vol te houden was. Ik moest kiezen en ik gaf het eerste op om volop verder te gaan in de wijn. In die keuze heeft Okhuysen mij wel een duwtje gegeven. Een klein duwtje. De Bourgogne gaf de grootste duw. Nog steeds, decennia na mijn avonturen in Beaune en omstreken, heeft de Bourgogne mijn hart gestolen. Maar dáár kan ik niet (meer) slagen voor mijn wijn voor alledag. Jammer, maar de keiharde realiteit – ik ben geen miljonair. Gelukkig weet Okhuysen de weg naar andere puike plekken, in Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en andere landen. De reeks die ik proefde, maakt duidelijk dat dankzij goede inkopers diversiteit én kwaliteit ‘voor een prikkie’ bestaat.

Zie voor de proefnotities van Gert Crum bij de wijnen onder het kopje 'Reviews'

Gert Crum is schrijver en journalist. Hij publiceerde voor verschillende tijdschriften en heeft meerdere wijnboeken geschreven.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod