Sommelier Job Seuren: Goed gezelschap

Sommelier Job Seuren: Goed gezelschap

Door Job Seuren | 18 juni 2021

Terwijl ik boodschappen doe op een verregende Albert Cuyp gaat de telefoon. Een zeer droevig telefoontje op een troosteloze dag: oma is overleden. Het komt net zo hard binnen als de eerste zin uit Camus’ Etranger, maar dan zonder onverschillige ik-persoon. Mijn lieve oude oma, na vijftig jaar in hetzelfde huis te hebben gewoond was een week verzorgingstehuis alles wat haar geest nog aankon. 95 jaar oud, Wereldoorlog doorstaan, Koude Oorlog getrotseerd en zelfs twee prikken Astra-Zeneca onder de leden. Zelden dronk ik wijnen van die leeftijd die er nog zo fris bij stonden.
Stomgeslagen zwalk ik over de markt. Met de bestelling bij de visboer word ik geconfronteerd met reeds gemaakte dinerafspraken voor die avond. Wat te doen? Vrienden afzeggen, en dan? Zwelgen in zelfmedelijden? We kiezen ervoor de plannen te laten staan, zowel wij als onze vrienden kijken er al weken naar uit. De brok in de keel wordt weggespoeld met herfstige meunier champagne en een tamelijk rustieke bourgogne. Voor de gelegenheid pak ik een zwaarmoedige cahors, maar daar steken de vrienden een stokje voor. Het mag wel wat lichter. Niet een donkere cahors, maar opwekkende gamay wordt ontkurkt, uit de koele Savoie nog wel, van Domaine Genoux. Zelden een beter troostmoment voor dit lichte jubelfruit. Rijpe bessen spatten uiteen, Alpenbloemen geuren zich een weg naar buiten.
De wijn heeft zijn weerslag op mijn humeur, het weer in mijn hoofd lijkt op te klaren. Doffe gedachten maken plaats voor geruststelling. Geen vreselijk lijden, maar een kort daadkrachtig einde. De lieve vrouw die zich ontworsteld had aan een kleinburgerlijk leven op het Brabantse platteland heeft een geweldige familie grootgebracht in het statige Den Haag. Zielsgelukkig met liefhebbende man, kinderen en kleinkinderen. Misschien cliché allemaal, maar door die vrolijke gamay en waardevolle vrienden kan ik me die avond aan dit lichtpuntje vastklampen. Met de frivole bergwijn in het glas proosten we op de laatste van de vierde Seurengeneratie.
Eigenlijk had deze tekst ergens anders over zullen gaan. Een column over een fantastische dinsdagavondborrel met goede vrienden en bizarre flessen wijn, eentje zelfs ouder dan mijn oma. Ik wilde zeggen dat zulke wijnen gedronken moeten worden en niet op veilingen terecht moeten komen. Hoewel dat absoluut het geval is kan ik me er even niet boos over maken. Ik denk aan mijn oma en dat eenvoudige wijn voor haar net zoveel waard was als dure, zolang het maar met ons was. De Savoie van Genoux bewees precies dat. Het moment en het gezelschap zijn vele malen belangrijker dan de leeftijd, de prijs of het etiket.

Job Seuren wist het zonder enigehoreca-ervaring, maar mét een enorme passie voor wijn het te schoppen tot sommelier bij onder andere De Librije***. In 2019 opende hij met drie partners Restaurant Zoldering in Amsterdam.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod