De stille kracht van grenache

De stille kracht van grenache

Door Job Joosse | 6 september 2019

De blauwe druif grenache noir is voor veel mensen een grote onbekende. We noemen deze druif hier heel bewust grenache noir aangezien er ook mutaties van deze druif zijn onder de naam grenache gris en grenache blanc. De internationale blauwe druivenrassen zoals cabernet-sauvignon, merlot en syrah genieten een veel grotere bekendheid. Je komt grenache noir ook weinig tegen als cépage (wijn gemaakt van één druif). En toch is deze druif een van de meest aangeplante en populairste druiven wereldwijd.

Op Sardinië staat de druif onder de naam cannonau aangeplant. Hier beweren ze dat grenache noir via hun eiland in Spanje terechtgekomen is, in de tijd dat Sardinië onderdeel was van het koninkrijk Aragón. Maar het is zo goed als zeker dat grenache noir van oorsprong uit Aragón komt, het noordoosten van Spanje. In dit Spanje staat deze druif bekend als garnacha tinto. Via het koninkrijk Aragón en Catalonië is grenache noir in de Roussillon, Languedoc, Provence en de zuidelijke Rhône terechtgekomen.

Ook in de nieuwe wereld wordt de druif populairder. Vooral de wat warmere klimaten in Californië, Chili, Zuid-Afrika en ook Australië boeken goede resultaten. De meeste mensen kennen grenache noir vooral uit de zuidelijke Rhône. Met zijn mediterrane kompanen syrah, mourvèdre, cinsault en carignan schittert hij vaak in een assemblage. Al deze druiven zijn goed bestand tegen een warm en droog klimaat. Het stevige hout van de wijnstok heeft grenache geen geleiding (gobelet) nodig bij het aanplanten. De bladeren vallen op deze wijze als een parasol over de trossen, wat goede bescherming geeft tegen de zon en de warmte.

In het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje is dit dan ook de populaire manier van cultiveren. De beroemdste wijn van grenache noir is Chateauneuf-du-Pape. Deze krachtige wijn bewijst al eeuwen het grote potentieel van deze druif. Ook dorpen als Gigondas, Rasteau en tegenwoordig Cairannne maken uitstekende bewaarwijnen met grenache noir. Ook Catalonië, en in het bijzonder Priorat, heeft een geweldige reputatie opgebouwd met de kwaliteit van hun garnatxa negra. Iets verder landinwaarts worden in Aragón en Rioja uitstekende wijnen gemaakt van vaak oude aanplant. Het karakter van de wijnen van grenache noir laat zich omschrijven als boordevol fruit, rijk en zwoel met, afhankelijk van de bodem, opbrengsten en vinificatie, een uitstekende tanninestructuur. De subtiele wilde kruiden en tonen van specerijen die de wijnen zo mooi kunnen laten zien, in combinatie met het volle karakter, past geweldig bij het naderende najaar.