Geweldige wijnen van Guffens

Geweldige wijnen van Guffens

Door Xavier Kat | 9 mei 2016

Dat Guffens een sterke persoonlijkheid heeft staat buiten kijf. De briljante wijnmaker heeft het hart op de tong en zijn uitspraken – hoewel in de ogen van sommigen soms controversieel – slaan vaak de spijker op zijn kop. Zo stelt hij dat er in de Côte d’Or, het beroemdste en kostbaarste stuk van de Bourgogne, te weinig inspanningen worden gedaan om kwaliteit te maken. Inmiddels richt Guffens zich dan ook hoofdzakelijk op de Mâconnais, waar wel hard gewerkt wordt voor kwaliteit en de boeren bereid zijn om zijn adviezen en werkmethoden op te volgen, en op zijn Château des Tourettes in de Lubéron.

Want zoals Guffens pleegt te zeggen: “Voor mij is het werk en de intelligentie van de mens bepalender dan de bodem. Ik geloof niet in terroir.”

Maison Verget
In 1990 start Guffens een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Het grootste potentieel ziet Guffens overigens in de Mâconnais, waar hij tegenwoordig de meeste druiven koopt. Op Verget laat hij het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie Guffens inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Verget volledig in zijn systeem heeft.

Domaine Guffens-Heynen

In 1979 starten Guffens en zijn vrouw Maine, zonder enige ervaring van importantie, maar ook zonder remmingen, een klein domein dat al snel zou uitgroeien tot een van de topdomeinen van Frankrijk. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt met een enorme toewijding en kundigheid gewerkt, waarbij hun enige drijfveer het maken van de allerhoogste kwaliteit is. In een onlangs door het toonaangevende Franse tijdschrift La Revue du Vin de France voor een groep van experts georganiseerde blindproeverij van grands crus uit de Côte d’Or, eindigden de wijnen van Guffens-Heynen – die hier als ‘piraten’ tussen stonden − bij de beste wijnen. Niet voor niets ontvangt het domein in het jaarboek van dezelfde La Revue du Vin de France al sinds vele jaren de maximale drie sterren!

Château des Tourettes

In 2007 kopen Jean-Marie en Maine Guffens het Château des Tourettes in de Lubéron, in de Alpes-de-Haute- Provence. Ze voelen zich aangetrokken tot de oogverblindende schoonheid van de omgeving, maar ook door de grote mogelijkheden die de wijngaarden hier hen bieden; ondanks de warmte zorgt de hoge ligging (tussen 400 en 500 meter) voor de nodige afkoeling. De bodem is hoogwaardig, met grote delen kalk. Net als op Domaine Guffens-Heynen draait het daarnaast om oog voor detail en een compromisloze aanpak. Sinds enkele jaren is Guffens ook persoonlijk intensief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op het domein en stijgt de kwaliteit alsmaar verder.