Gump Hof - Markus Prackwieser; een schaars goed!

Gump Hof - Markus Prackwieser; een schaars goed!

Door Job Joosse | 28 april 2021

We spraken Markus Prackwieser voor het eerst midden in zijn wijngaard. Hij was druk bezig met de snoei op een van zijn steile wijngaarden, maar nam gelukkig even de tijd om zijn telefoon te beantwoorden. Verschillende malen waren we in de gelegenheid om zijn wijnen te proeven en die hadden een diepe indruk op ons gemaakt! Al een tijdje zochten we naar een onderscheidende producent uit het Italiaanse Zuid-Tirol (Alto Adige) en de wijnen van het piepkleine Gump Hof voldeden volledig aan onze criteria. We vroegen hem aan de telefoon of hij er oren naar had om met ons samen te werken. Hij gaf ons direct aan dat de beschikbare hoeveelheden klein zouden zijn en dat hij eerst goed moest kijken naar de voorraden. Na enkele dagen nam hij contact op met de verlossende woorden dat hij graag met ons wilde samenwerken en dat hij, zij het beperkt, toch wat wijnen voor ons had kunnen reserveren. Met trots presenteren we deze nieuwe aanwinst in ons assortiment!

Alto Adige/Süd-Tirol

In het noordoosten van Italië, aan de voet de Alpen, ligt Alto Adige. Een van de mooiste en meest unieke streken van dit land. De lokale bevolking heeft het liever over Südtirol: de provincie hoorde voor de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk en is nog steeds grotendeels Duitstalig. Naast de taal zijn ook de cultuur en architectuur nog heel sterk ‘Tirolisch’, wat tegen de achtergrond van de besneeuwde bergtoppen van de Alpen een romantische aanblik geeft. De provinciestad Bolzano ligt in het hart van de streek. Kwaliteitswijnen komen vooral van de hellingen, waar de bodem minder vruchtbaar is.

Valle Isarco/Eisacktal

Weinhof Gump, helemaal ‘nach Tirolischer art’, dateert uit de zestiende eeuw. Het is schitterend gelegen in het gehucht Völs am Schlern, tussen de wijngaarden op de steile hellingen. We zijn hier in de Valle de Isarco of Eisacktal, even ten oosten van Bolzano. De familie Prackwieser is al meer dan tweehonderd jaar in het bezit van dit domein. Midden jaren negentig van de vorige eeuw neemt Markus het domein over van zijn vader Johan. Hij is vastbesloten om de oude tradities voort te zetten, maar is ook nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Hij haalt graag inspiratie uit andere wijngebieden zoals de Wachau in Oostenrijk en de Bourgogne en Loire in Frankrijk. Hij schuwt niet om te experimenteren en weet als geen ander de opgedane kennis toe te passen om zijn wijnen steeds verder te verbeteren, maar met behoud van de unieke identiteit van de omgeving.

Markus Prackwieser

Zijn steile wijngaarden, met een hellingsgraad van wel 50 tot 70%, hebben een koele zuidwestelijke ligging op een hoogte tussen de 400 en 800 meter. Veel van de wijnstokken staan nog traditioneel als pergola opgebonden en al het werk wordt met de hand gedaan. Dat is natuurlijk zeer arbeidsintensief, maar volgens Markus komt het de kwaliteit enorm ten goede. De bodems bestaan uit een mineraalrijk hard porfier graniet. Hier gedijen de witte druiven, weissburgunder (pinot bianco), sauvignon blanc, gewürztraminer en de blauwe druiven vernatsch en pinot noir perfect. De druiven profiteren hier van het hoogste aantal zonuren van Italië en de sterke afkoeling ’s avonds leidt tot rijpe druiven met een enorme concentratie van geur- en smaakstoffen en behoud van zuren. Hierdoor haalt Markus het maximale expressieve karakter uit zijn druiven. Een uitgekiende opvoeding geeft daarnaast wijnen met een rijke textuur en tegelijk geweldige frisheid en zuiverheid.    


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod