Herinneringen

Herinneringen

Door Xavier Kat | 5 oktober 2017

De zomer ligt alweer achter ons en op het moment van schrijven is de oogst op het noordelijk halfrond in volle hevigheid losgebarsten. Op veel plekken valt de pluk dit jaar vroeg. Frankrijk voorziet een van de kleinste oogsten van de laatste zestig jaar, kleiner dan 1991. Grote delen van het land werden geteisterd door een late, destructieve vorstperiode, met daaroverheen nog hagel. Daarna kwam de droogte, die volumes verder reduceerde. Per streek zijn de verschillen groot, maar de kwaliteit lijkt in orde. Een geluk bij een ongeluk.

Tijdens de vele contactmomenten die wij met de producenten gedurende het jaar hebben, bleek al snel dat 2017 een bewerkelijk jaar was. Er werden vele extra uren in de wijngaard doorgebracht om het grillige klimaat van repliek te dienen. Toch maakten 56 (!) van onze belangrijkste producenten tijd vrij om op 2 juli deel te nemen aan onze grote lustrumproeverij in de Kromhouthal. Wat een feest werd dat! De wijnmakers keken hun ogen uit. Tegen de tweeduizend bezoekers kwamen uitgebreid proeven en genieten van alles wat deze dag te bieden had. Hoogtepunt bleef natuurlijk de persoonlijke aanwezigheid van al die topwijnmakers. Hoe vaak gebeurt het nu dat je Jean-Louis Chave, Jean-Marie Guffens, Louis- Benoît Desvignes, Sybille Kuntz, Eric de Saint Victor, Samuel Guibert, René Rostaing en al die andere fantastische mensen in een ruimte bij elkaar hebt en hun prachtige wijnen kunt proeven? Na afloop was er nog een klein feestje met al deze producenten: een gezamenlijk diner in de Scheepskameel, waarvoor iedere wijnmaker een heel bijzondere fles, van halfje tot impérial (zes liter), had meegenomen. Wat een genot om al dat moois te mogen proeven en te zien hoe de producenten compleet verrukt waren van elkaars wijnen. Hoogtepunt was zonder meer de Pédro Ximenez 1867, die Maria Alvear speciaal voor deze avond had gebotteld. Een solera, bestaande uit meerdere oogstjaren (waaronder 1867) met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar – de oudste wijn in deze solera komt uit 1830! Een wijn die overigens ook in een zeer beperkte oplage voor ons gebotteld zal worden, om de komende decennia van te mogen genieten. Liefhebbers houden wij hier graag van op de hoogte.

Op dergelijke evenementen voel je de bijzondere band die we gedurende de jaren met al deze producenten hebben opgebouwd. Natuurlijk, er wordt op sommige momenten heel zakelijk met elkaar omgegaan, maar daarnaast delen we een grote passie met elkaar, die niet zelden leidt tot een mooie vriendschap. Een van de aanwezige producenten met wie we in de loop der jaren prachtige momenten mee hebben gedeeld is Pieter Verbeek van Château Clos Chaumont. Het verdriet en medeleven met de familie was dan ook groot toen Pieter afgelopen augustus overleed. De mooie herinneringen zullen we bewaren en koesteren.

Hoe belangrijk het bewaren van mooie herinneringen is, bleek toen ik mijn vader alweer ruim een jaar geleden vroeg om al zijn ervaringen en avonturen in een boek op te tekenen. Het werd een boek vol prachtige verhalen, dat de lezer meeneemt in het leven van een wijnkoper. Niet zomaar een wijnkoper overigens. Een heel bijzondere wijnkoper, Monsieur Louis! Toevallig ook nog eens mijn vader… Het boek Monsieur Louis kunt u hier bestellen. Uiteraard kunt u het boek ook kopen tijdens Proeven tussen de Stellingen op 13 en 14 oktober aanstaande. We zien er naar uit velen van u daar te begroeten!