Geen spoortje zoet

Geen spoortje zoet

Door Hilary Akers | 22 juni 2019

Lambrusco, dat is toch die zoete meuk met prik die je bij de pizzeria kunt bestellen, die puberwijn? Niet per se. Deze lambrusco is friszuur, delicaat en fruitig, met fijne belletjes.

Op de overzichtsproeverij van de firma Okhuysen tref ik hun laatste aanwinst aan. Een wijnboer met lambrusco. Lambrusco! Weet u wel hoe groot de kans is dat u dat gaat kopen? Nul komma nul. Ik maak hier een diepe buiging voor Okhuysen, voor de keuze en lef. Maar het geeft niks hoor, als u deze lambrusco niet koopt. Ik drink het allemaal wel alleen op. Lambrusco is rode zoete meuk met bellen, toch? Mis. De Radice lambrusco frizzante van Cantina Paltrinieri uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna (direct boven Toscane), is heel delicaat perzikroze van kleur. En hij is niet helemaal helder, maar juist een beetje melkachtig. En de bellen zijn ragfijne belletjes – frizzante herkent u als licht mousserend. Maar het zijn wel serieuze bellen, ze zijn met net zoveel zorg en toewijding in de fles ontstaan als bij de beste champagne. De Radice van Paltrinieri valt onder de mini-herkomstbenaming Lambrusco di Sorbara. Sorbara is zowel de stad van het gebiedje, even boven Modena, als de naam van het druivenras. U drinkt hier honderd procent sorbara. Hij heeft een geur die bedwelmt door zijn bescheidenheid. Een rustig aroma, spatzuiver, friszuur, geen spoortje zoet, wel iets van pruimen, frambozen en rode grapefruit. Neem een slok en je staat versteld. Friszuur en toch zacht en romig in je mond, met een delicate, fruitige frisheid. Met 11,5% alcohol is deze frizzante opwekkend en je drinkt hem jong. Waarbij? Ik begin, zoals gewoonlijk, met pistache en olijven. Feilloos. Dan volgt een tafel vol zomerse salades met groente en vis en salami. Deze wijn voegt zich geweldig naar het eten. Eén minpuntje: Okhuysen verkoopt nog geen magnums.

Hilary Akers in Het Financieele Dagblad, 22 juni 2019

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod