Aad over rood uit de Loire

Aad over rood uit de Loire

Door Aad Kuijper | 5 april 2019

Ik weet niet hoe het met u zit maar voor mij is de Loire altijd een beetje een “vergeten” wijnregio. Misschien doordat de Autoroute du Sud er niet stopt, maar voor je het weet rijd je het voorbij. En dat is zonde. Want van alle Franse wijnregio’s kent de Loire misschien wel de meest spannende variatie aan wijnen.

Ga maar na. Waar je in de Rhône toch voornamelijk rhône drinkt, in Bordeaux bordeaux, drink je in de Loire menetou, touraine, savennières of een van de drieënzestig andere appellations die ik altijd weer vergeet. Muscadet bijvoorbeeld, chinon of cheverny. Cheverny, alleen de naam klinkt al licht wit met een sprankeltje. De reden voor deze keur aan appellations is eenvoudig. In de Loire gaat het terroir boven alles. Van dezelfde sauvignon-druif maken ze er een weelderige touraine, een minerale sancerre of een rokerige pouilly-fumé. In de Loire is het terroir dat de klok slaat en is het aan de wijnmaker om dat te laten klinken.

“Een wijn moet zijn wat hij is” sprak een beroemd wijnmaker ooit en dat lijken ze in de Loire heel goed te begrijpen. Zo maakt Cotat er zijn onnavolgbare en tegelijk onmiskenbare sancerres. Doet Jacky Marteau er hetzelfde met zijn touraine en produceren de erven Joguet er hun meesterlijke chinon. Domaine Joguet, ik was bijna vergeten hoe lekker het is, totdat ik onlangs een glas dronk bij restaurant De Klepel in Amsterdam; dat moet u zeker ook eens doen, zowel die Klepel als dat glas. Ooit begonnen door Charles Joguet die na het overlijden van zijn vader het familiedomein overneemt. Vanaf dat moment leidt Charles twee levens, een als kunstenaar in Parijs en een als wijnmaker in Chinon. Zowel zijn levenshouding als zijn visie op wijn zijn in die tijd op zijn minst non-conformistisch te noemen.

Zo introduceert hij op het familiedomein de nodige ideeën die later op grote schaal worden gekopieerd door anderen. Hij vindt het belangrijk dat de druiven tijdens de oogst gaaf blijven; daarom oogst hij de druiven in kleine bakjes, om ze niet te kneuzen. Ook besluit hij alle terroirs afzonderlijk te oogsten, vinifiëren en opvoeden, om uiting te kunnen geven aan ieder afzonderlijk perceel. Inmiddels vormen akkers als Clos de la Dioterie, Clos du Chêne Vert en Les Varennes du Grand Clos een begrip in de regio en ver daarbuiten. Sinds kort is de zeer getalenteerde wijnmaker Kevin Fontaine eindverantwoordelijk en hoort het domein onverminderd bij de top uit de Loire. Ik dronk Cuvée Silènes, iets gekoeld (maar dat is een persoonlijke afwijking), puur eerlijk rood, sappig en toch diepgaand, een echte cabernet franc die is zoals hij moet zijn, onvergetelijk.