Wel Jacky niet Jakkie.

Wel Jacky niet Jakkie.

Door Aad Kuijper | 8 februari 2018

De eerste keer dat ik hoorde van de wijnmaker Jacky Marteau dacht ik dat ie er niks van kon. Ik stelde me een man voor met een Stetson vol kurkjes aan touwtjes tegen de vliegen.

Jacky, da’s Engels en wat weten die nou van wijn? Niets bleek minder waar. Jacky Marteau bleek een heuse Fransman van ouders met een voorliefde voor Japanse vechtfilms. Dus vergeet de naam, de beste man kan er niks aan doen.

Verder is Jacky namelijk wel een echte action hero.

Hij was een voorloper in de wijnwereld met schitterende sauvignons zoals die alleen in de Loire gemaakt worden. Een van de eerste wijnboeren die uit het futloze coöperatiesysteem stapte om zijn eigen wijnen te maken. We praten jaren zestig, de tijd waarin Franse wijnen (heer vergeef het ze) nog in bulkwagens naar Nederland kwamen. Zo niet die van Jacky. Jacky vond dat niks en begon voor zichzelf: tsjakka. Met een machtige karatesprong belandde hij op de top van de wijnwereld. Ik weet het nog goed: de eerste keer dat ik een fles opentrok was ik meteen verkocht. Dit was sauvignon zoals ik het nog nooit geproefd had.

Niet alleen maar gras, geen tandenspringend zuur, maar pure elegantie. Zelden proef ik een sauvignon zo zuiver als die van Jacky Marteau. Behalve laatst, maar die bleek van Jacky Marteau. Nou ja, van zijn kinderen. Zijn kinderen heeft Jacky namelijk als een ware Master leren vechten met wijnstokken. En het moet gezegd: ze hebben de kunst onder de knie: Jacky Returns With a Vendange.