Decanteren kun je leren

Decanteren kun je leren

Door Job Joosse | 25 november 2021

''Wanneer een wijn op dronk is, geven we standaard in onze wijnomschrijvingen aan. Maar vaak krijg ik de vraag: “Wanneer moet je wijn nou in een karaf schenken?”

Al tijdens de gisting vindt de polymerisatie of versmelting van de kleurstoffen en de tanninen uit de schillen van de blauwe druiven plaats. Dit proces gaat tijdens de opvoeding en na de botte-ling geleidelijk verder. De kleurstoffen en de tanninen vormen steeds langere verbindingen die, als ze te zwaar worden, neerslaan in de fles. De kleur van de wijn wordt hiermee geleidelijk lichter en de smaak wordt zachter en eleganter. Niet zelden wint de wijn ook aan diepgang. Soms komt er een fles op tafel die weinig fruit toont, eigenlijk botweg stug is, met stevige tanninen die wat astringent zijn of iets bittere tonen hebben. Een belangrijke indicator is dan de kleur.

Als de wijn nog veel kleurintensiteit heeft (donker en ondoorzichtig), hebben we te maken met een jonge wijn die ‘gesloten’ is. Deze wijn moet zuurstof krijgen om zich te kunnen openen. Het decanteren, in dit geval ook wel karafferen genoemd, kan de wijn helpen om meer fruitexpressie te krijgen en te winnen aan complexiteit. Na het overgieten van de wijn – wat met best wat bravoure gedaan mag worden – zorgt even walsen met de karaf voor wat lucht. Wijnen met een lange opvoeding kun je zelfs het beste enkele uren van tevoren karafferen.

Wanneer een oude wijn van zijn depot geschonken moet worden, moet het decanteren – zoals dat in dit geval heet – juist met veel beleid gebeuren. De fles wordt minimaal een dag van tevoren rechtop gezet zodat het depot naar de bodem kan zakken. Zonder de fles te draaien of te kantelen (denk aan het effect van het schudden van een sneeuwbol) moet de kurk uit de fles gehaald worden. Daarna schenk je de fles in een keer heel voorzichtig en langzaam in de karaf. Stop zodra het depot in de karaf dreigt te komen. Ook het inschenken van de glazen moet rustig plaatsvinden. Wanneer er namelijk te veel zuurstof bij een echt oude wijn komt, zal deze alsnog zijn fruitintensiteit verliezen en daarmee ook zijn complexiteit en levendigheid.

Veel mensen weten niet dat het ook bij witte wijn heel nuttig kan zijn om te karafferen. Die kunnen namelijk ook wat ingetogen zijn na het openen. Soms zijn er zelfs aardse tonen, die doen denken aan een bos in de herfst. Wijn is plezier. Het is dan ook leuk om het karafferen en decanteren zelf te gaan proberen. Zeker bij jongere wijnen is het effect leuk om te volgen. Probeer eerst een half glaasje van de wijn direct uit de fles en schenk dan de rest van de wijn in een karaf om het verschil en de ontwikkeling te volgen. Het decanteren van een wijn staat natuurlijk feestelijk en zal extra aandacht op de wijn vestigen. Tijdens de feestdagen zullen de gasten het gevoel hebben dat de gastvrouw of -heer echt heeft uitgepakt met de wijn. Er staat iets bijzonders op tafel en dat krijgt nu de verdiende aandacht!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod