Joosse on the Job - Beaujolais

Joosse on the Job - Beaujolais

Door Job Joosse | 28 juni 2018

Vin Gouleyant. Gouleyant is synoniem voor lekker wegdrinken. En dat is heel iets anders dan een ‘slobberwijn’, want dat doet in geen enkele mate recht aan de klasse van de prachtige wijnen uit deze streek, die officieel deel uitmaakt van de Bourgogne.

De heuvels van de Beaujolais herbergen authentiek Franse, slaperige dorpjes met slechts een kerkje, een bistro en een bar-tabac als ontmoetingsplaatsen voor de lokale bevolking. Wat is er nu lekkerder dan een picknickmand te vullen met de mooiste charcuterie uit Lyon, wat heerlijke lokale kazen en een vers stokbrood voor een ontspannen lunch in de wijngaarden? Vergeet daarbij zeker niet een fles gekoelde beaujolais in te pakken!

De druif voor beaujolais is de gamay noir à jus blanc. De plantdichtheid is enorm met 10.000 stokken per hectare. Dat is een meter tussen elke stok. Veel wijngaarden moeten door de krappe ruimte dan ook met de hand bewerkt worden, wat de kwaliteit ten goede komt. De glooiende heuvels hebben een bodem van graniet die meer overeenkomsten vertoont met de bodems van de noordelijke Rhône dan met die in de Bourgogne. Op graniet komt de gamay tot zijn beste prestaties. De veelal oude stokken geven lage rendementen, waarbij de arme bodems en de competitie met de andere stokken de druiven verder concentreert.

De Beaujolais is de bakermat voor de momenteel veel besproken ‘Vin Nature’-producenten. De traditionele vinificatie van de cru’s uit de Beaujolais, waarbij hele trossen vergisten in hun eigen sap (máceration semicarbonique), leent zich uitstekend voor een bereiding van wijn zonder additieven. De beste producenten beseffen dat gezond en rijp fruit de basis moet zijn voor een benadering waarbij zo min mogelijk wordt toegevoegd tijdens de vergisting of opvoeding. Een opvoeding op grotere en oudere houten vaten zorgt dat de wijnen niet of nauwelijks hoeven te worden geklaard en gefilterd, met maximaal smaakbehoud als resultaat.

Een fles beaujolais past perfect bij de stevige Franse boerenkeuken met zijn rijke en rustieke smaken. De kracht van de cru’s zit hem in de combinatie van elegantie en concentratie. Daarbij hebben de beste wijnen spanning, complexiteit en bewaarpotentieel. Het belang van ‘doordrinkbaarheid’ hoor je tegenwoordig steeds vaker. De Beaujolais blinkt hier met zijn ‘Vins Gouleyants’ in uit!