Joosse on the Job - Kruger

Joosse on the Job - Kruger

Door Job Joosse | 13 april 2018

Het concept terroir is iets typisch Frans. Of niet? Zeker is dat het woord terroir zich lastig laat vertalen. Het staat voor de combinatie van bodem, klimaat en specifieke ligging van de wijngaard. Kwaliteit wordt pas bereikt als de juiste druif op de juiste terroir staat aangeplant.

De karaktereigenschappen van het druivenras – denk aan het moment van de bloei, vruchtzetting en rijping – moeten passen bij de specifieke situatie. Sommige druivenrassen passen zich vrij gemakkelijk aan aan de geldende condities, maar bij andere soorten is dat veel minder het geval.

Veel wijnmakers uit de 'nieuwe wereld' richtten zich in het begin op de vraag uit de markt. Daar waar ruimte was, werden de populairste druivenrassen aangeplant. Zo kon het gebeuren dat druiven werden aangeplant op plekken waar zij niet goed uit de verf kwamen: de wijngaard was bijvoorbeeld te heet of de bodem te droog of juist te vruchtbaar, waardoor de rijping van de druif niet evenredig verloopt. In dat geval wordt er voldoende suiker opgebouwd, terwijl de schillen en de pitten nog niet volledig rijp zijn – er is dan een gebrek aan fysiologische rijpheid. De onbalans die de most zodoende heeft, kan alleen met kunstgrepen tijdens de vinificatie worden aangepast.

Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een nieuwe en een oude wereld voor wijn. Deze twee wijnwerelden hebben elkaar geïnspireerd en de beste aspecten van elkaar overgenomen. Er worden marktconforme 'cépagewijnen' gemaakt in de oude wereld en geweldige 'terroirwijnen' in de nieuwe wereld. Neem bijvoorbeeld de wijnen van Kruger Family Wines: hét bewijs dat ook in Zuid-Afrika gelet wordt op de beste combinatie van bodem, klimaat en specifieke ligging van de wijngaard.

Johan Kruger zoekt de wijngaarden uit die het beste fruit geven dat hij kan vinden in Zuid-Afrika. Zijn doel is om wijnen te maken van ‘single vineyards’, die een maximale expressie tonen van de druif en de plek waar die staat aangeplant. In zijn zoektocht concentreert Johan zich op ‘cool climate’ wijngaarden met oudere stokken en arme bodems van verweerd graniet. Daarbij vindt Johan het belangrijk om zowel de wijngaard als de ‘boer’ de erkenning te geven die zij verdienen. De filosofie van Johan komt optimaal tot uiting in zijn chardonnays Klipkop en Walkerbay. Dezelfde druif met een bijna overeenkomende vinificatie uit twee totaal verschillende terroirs.