Beleef het met Birgit!

Beleef het met Birgit!

Door Job Joosse | 5 april 2019

Wijn drinken gaat om beleving en perceptie. Hoe meer je leert over de plaats waar de wijn vandaan komt en over de wijnmaker en zijn of haar filosofie, hoe meer je een wijn kunt gaan waarderen. Als dit ook aansluit bij jouw eigen ideeën en idealen, geniet je er zelfs nog meer van!

De wijnen uit Oostenrijk zijn niet meer uit het assortiment van Okhuysen weg te denken. Het land heeft echter ontzettend diep moeten gaan om daar te komen waar het nu staat. Nog steeds refereren mensen aan het diethylene glycol(een bestanddeel van antivries)-schandaal van 1985. Toch is dit wijnschandaal de katalysator geweest voor de grote verandering die nodig was en de immens hoge kwaliteit van de wijnen die Oostenrijk nu te bieden heeft. De verscherpte wijnwetten zorgden er zelfs voor dat er een ware renaissance ontstond en druiven die voorheen in nietszeggende bulkwijnen verdwenen, transformeerden tot spannende domeinbottelingen met een groot potentieel. Oostenrijk heeft in de laatste jaren dan ook furore gemaakt met geweldige wijnen van lokale druiven als grüner veltliner, saint laurent, blaufränkisch en zweigelt. Ook wijnen van riesling, pinot blanc, chardonnay en andere internationale druivenrassen brengen hier een hoge kwaliteit voort en tonen een eigen Oostenrijks karakter.

Naast wijn verdiep ik me graag in de culinaire specialiteiten van een land. Deze zijn immers een onlosmakelijk onderdeel van de cultuur. Daarnaast zie je dat dit soort specialiteiten vaak uitstekend bij de plaatselijke wijnen passen. De keuken van Oostenrijk is een combinatie van Germaanse hartige en landelijke specialiteiten met invloeden uit Centraal-Europa. Denk bijvoorbeeld aan grote planken met heerlijke ham en worst, met verse kruiden en specerijen ingelegde groentes. Dit alles komt op tafel om samen te delen. Hierbij passen natuurlijk ook perfect de nu zo populaire elegante rode wijnen die iets gekoeld geserveerd kunnen worden.

Burgenland in het uiterste zuidoosten, tegen Hongarije aan, wordt beïnvloed door de Neusiedler See. Dit grote ondiepe meer zorgt voor een klimaat dat net wat warmer is dan in de rest van Oostenrijk, en daardoor uitstekende omstandigheden biedt voor het verbouwen van blauwe druiven. Laten wij nou net een van de beste producenten uit die streek in ons assortiment hebben! Je hoort of leest vaker dat een wijn het karakter laat zien van zijn wijnmaker. De wijnen van Birgit Braunstein zijn hier een perfect voorbeeld van. Deze wijnen schreeuwen niet, zijn eerder wat ingetogen, haast verlegen. Als je de wijnen echter de tijd geeft en wat lucht geeft door ze te decanteren, ontdek je een onverwachte diepte, spanning en zuiverheid. Door ze rustig te leren kennen, ontdek je de gelaagdheid en merk je dat ze ontzettend veel te vertellen hebben.

Oostenrijk en de wijnen van Birgit in het bijzonder, passen in alle opzichten in de huidige culinaire en vineuze trends. De wijnen bieden originaliteit en authenticiteit. Het zijn geweldige wijnen om je eens in te verdiepen en te ontdekken, maar vooral om van te genieten!