Denk groot

Denk groot

Door Job Joosse | 20 november 2020

Soms krijg je een ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging. Ga jij maar eens over grote flessen schrijven, zei Xavier tegen mij. Met grote ogen kon ik slechts stamelen dat het wel heel lastig zou gaan worden in deze tijd waarin je niet met te grote groepen bij elkaar mag zijn. In een tijd waarin mensen vooral niet te veel willen drinken. In een tijd waarin mensen snel van nieuwe sensatie naar nieuwe sensatie willen zonder te lang stil te staan bij hetzelfde. Ondankbaar en vertwijfeld nam ik de uitdaging aan.

Maar naarmate ik er langer over nadenk, verdwijnen er langzaam steeds meer beren op de weg. Er zijn natuurlijk heel veel redenen om niet een magnum of zelfs een grotere fles open te maken, maar gelukkig zijn er veel meer redenen om het wel te doen! Bij Okhuysen zijn wij namelijk verzot op wijn van grote flessen! Een grote fles op tafel maakt het feest compleet. Het kan zelfs van een spontaan moment ineens iets heel bijzonders maken. De gasten aan tafel zullen het gevoel hebben dat je echt iets groots met hen wilt delen. Dat grote formaten iets magisch kunnen hebben weten we ook van onze producenten. Er is bijna geen wijnmaker te noemen die niet wat van zijn wijnen op groot formaat apart legt om te kijken wat het echte potentieel van zijn wijn is. Als je erbij bent als een wijnmaker vol trots een gerijpte grote fles openmaakt, dan is dat altijd bijzonder, leerzaam en vooral gedenkwaardig.

Omdat de ratio vloeistof tot zuurstof bij grote flessen groter is, gaat de rijping wat meer geleidelijk dan bij gewone flessen
Grote flessen rijpen langer en vooral ook beter. Omdat de ratio vloeistof tot zuurstof groter is, gaat de rijping wat meer geleidelijk dan bij gewone flessen. Het meest gangbare formaat is een magnum met een inhoud van anderhalve liter, oftewel twee normale flessen. Wij spreken het woord magnum overigens met een harde, Hollandse g uit. Wanneer magnum op zijn Engels wordt uitgesproken kan er namelijk verwarring ontstaan met het ijsje, de revolver of de privédetective met de snor. Bij grotere formaten kan er weer verwarring ontstaan over hoe ze worden genoemd. Dat verschilt namelijk per streek. Een drieliterfles heet in Bordeaux en bij Port een Double Magnum. Dezelfde inhoud wordt in de Bourgogne en Champagne een Jéroboam genoemd. Een Jéroboam is in Bordeaux de naam voor een fles van vijf liter, terwijl ze ook nog een zesliterfles kennen, de Impériale. Het grootste formaat wordt in Champagne gemaakt en heet Midas en heeft een inhoud van 30 liter (40 normale flessen).

Gaande het schrijven word ik eigenlijk nog enthousiaster over de uitdaging die ik heb gekregen! In een tijd waarin we toch graag samen op een feestelijke manier willen genieten komt een magnum ontzettend van pas. Bij een groots hoofdgerecht met verschillende bijgerechten nemen we de tijd om te genieten en dan lijkt een magnum zelfs onmisbaar! Mocht er aan het einde de avond plots toch wat wijn in de magnum over zijn, dan kunt u rustig de kurk op de fles doen en hem koel wegzetten. De kans is heel groot dat de wijn de volgende dag zelfs nog mooier is geworden.

Job Joosse is wijnspecialist, inkoper en wijnadviseur bij Okhuysen. In 2016 behaalde hij het hoogste wijnexamen in de Nederlande taal, Magister Vini.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod