Languedoc: value for money

Languedoc: value for money

Door Xavier Kat | 6 maart 2020

Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.

Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige cépagewijnen (wijnen gemaakt van een enkele druivensoort) vandaan komen als hoogwaardige assemblagewijnen die zich kunnen meten met de top van de wereld. De streek is eigenlijk al een hele tijd volop in ontwikkeling, maar de laatste jaren lijkt dit in een stroomversnelling te zijn geraakt. Nieuwe herkomstgebieden ontpoppen zich razendsnel. Daarnaast hebben een paar appellations een ware cultstatus verworven en daarmee de rest van de regio naar boven getrokken. De meest treffende voorbeelden hiervan zijn Pic Saint-Loup en Terrasses de Larzac: wijnen uit deze gebieden zijn tegenwoordig zeker geen koopjes meer.

De streek is eigenlijk al een hele tijd volop in ontwikkeling, maar de laatste jaren lijkt dit in een stroomversnelling te zijn geraakt 

Van wijnschuur naar snoepwinkel
Toch blijft de Languedoc over het algemeen een snoepwinkel voor veel sommeliers en wijnliefhebbers. Want er valt hier nog altijd van alles te ontdekken; wijnen van hoge tot zeer hoge kwaliteit voor fantastische prijzen. Het enige wat ze tegen hebben, is hun herkomst – of vooral: de reputatie daarvan. Nog altijd staat de Languedoc in de ogen van veel consumenten gelijk aan goedkope bulkwijn. Ooit was het gebied de wijnschuur van Frankrijk, waar voor Franse soldaten goedkope pinard werd geproduceerd. Niet per se lekker, wel zeer goedkoop. Een deel van de wijngaarden in de Languedoc dient nog altijd het doel van het maken van goedkope volumewijnen. Maar steeds meer producenten proberen de ideale omstandigheden ten volste te benutten. Zij kiezen voor druiven die het best aangepast zijn aan de heersende omstandigheden, die goed bestand zijn tegen de warmte en zon. Voor rood zijn dit vaak syrah, grenache, mourvèdre en steeds vaker ook carignan. Voor wit roussanne, marsanne, grenache blanc, clairette, vermentino, en bourboulenc.

Focus op kwaliteit
De goedkope bulkwijnen komen van de wijngaarden in de vlaktes, die gemakkelijk (machinaal) te bewerken zijn en waar irrigatie vaak noodzakelijk is. De betere wijngaarden, waar de serieuzere wijnen vandaan komen, liggen op de hellingen, de coteaux. Deze zijn moeilijker te bewerken en daardoor ook kostbaarder. Lange tijd waren veel van deze wijngaarden maar moeilijk economisch rendabel te krijgen en nog altijd is dat voor veel boeren een probleem. Zeker wanneer zij ook duurzaam of biologisch willen werken, waarmee de rendementen kleiner worden en de kosten per fles verder stijgen. Maar met een groeiende reputatie van (een deel) van het gebied wordt het langzaam maar zeker mogelijk om een enigszins rendabel wijnbedrijf te hebben voor kleinere boeren met een focus op kwaliteit.

De wijnen zijn vaak een lichtere versie van de zuidelijke Rhône, met de frisheid van de noordelijke

Grootste wijngebied ter wereld
Met bijna 225.000 hectare wijngaard is de Languedoc een van de grootste wijngebieden ter wereld. Niet zo raar natuurlijk dat er dan ook een grote variatie is in kwaliteit. Ongeveer een derde van het oppervlak is gecontroleerd herkomstgebied. Met relatief makkelijke groeiomstandigheden en weinig ziektes in de wijngaarden, is het vanzelfsprekend dat steeds meer wijnboeren hier biologisch gaan werken. In sommige herkomstgebieden is dit zelfs verworden tot de standaard. Een andere positieve ontwikkeling is dat de wijnen in de Languedoc de laatste jaren aan verfijning winnen. Tien jaar geleden dachten veel producenten nog dat kwaliteit samenging met overrijpheid, extractie en eikenhout. Inmiddels probeert men zich te onderscheiden op basis van het specifieke karakter van de terroir en zijn zuiverheid en balans de sleutelwoorden voor kwaliteit geworden. Een teken dat deze prachtige streek in het zuiden van Frankrijk aan zelfvertrouwen heeft gewonnen en uit de schaduw kruipt van de andere Franse wijngebieden.

Lees hier het hele verhaal of abonneer je op de Vinée Vineuse