Rouge 2020: 'A legend in the making'

Rouge 2020: 'A legend in the making'

Door Samuel Guibert | 14 september 2021

Al 21 jaar...!
2000 was een uitzonderlijke jaargang. Destijds zette ik mijn eerste stappen in het leerproces van Mas de Daumas Gassacs respectvolle vinificatiestijl naast onze vader Aimé Guibert; de oprichter van het landgoed en Vignerón. Twee decennia later bleek Daumas 2020 – het 43e oogstjaar geproduceerd door de familie Guibert – er een van een enigszins uitzonderlijke gestalte te zijn.

De druiven profiteerden het hele jaar door van zeer rustig weer, dat wil zeggen koel maar zonder vorst of intense kou, veel regen op het juiste moment – net voor de bloei – gevolgd door een fijne, hete zomer, zonder extreem hoge temperaturen of overmatige droogte. De oogst van 2020 was een genot om te vinificeren, met een gemiddelde opbrengst van 36hl/ha (zonder groene oogst), een gemiddelde potentiële alcohol van ongeveer 13,75%, uitstekende zuurgraad (3,42) en pH (3,50), en TPI's (Folin-index) tussen 69 en 54 – cijfers die een bijna perfecte balans aangeven!

Dit is een Daumas Gassac met fijne tannines en een enorm verouderingspotentieel. De wijn rijpt momenteel nog in onze één tot zes jaar oude Bourgogne vaten, die deze zeer harmonieuze oogst nog meer complexiteit geven. Deze élevage zou nog 9 tot 11 maanden moeten duren, met minimaal twee verplaatsingen naar andere vaten om de wijn op natuurlijke wijze te verfijnen.

In dit stadium zijn rood fruit en cabernet sauvignon de eerste aroma's in de neus, gevolgd door zeer fijne cacao en toast, voornamelijk afkomstig van het rijpingsproces. In de mond wordt de 2020 gekenmerkt door de subtiliteit van smaken, met tonen van zwarte bes, zwarte kers, mokka en een vleugje vanille; het is goed gestructureerd en toch ook zeer verfijnd. De afdronk is lang en de tannines zijn zijdeachtig, met veel kracht en finesse. Een oogstjaar om te ontdekken, een betoverende wijn gemaakt van fluweel en zijde!

Bekijk hier de oogstfilm van 2020

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod