Proost op een nieuwe lente!

Proost op een nieuwe lente!

Door Elisa Duivestein | 9 mei 2019

De laatste tijd lijkt er een trend op te komen van wijnen uit ‘onontdekte’ wijnlanden en -streken. Wijnland bij uitstek Frankrijk is nog altijd hofleverancier, maar levert de laatste jaren in. Er is ruimte voor nieuwe dingen! Daarmee doelen we niet op de ‘nieuwe wereldlanden’, waar overigens ook van alles gebeurt, maar op bijvoorbeeld Duitsland (enorm in opmars), Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en zelfs Israël, Syrië en Ethiopië. Door het ontbreken van seizoenen kan in dit Afrikaanse land zelfs twee keer per jaar geoogst worden, bijzonder!

Nu loopt de kwaliteit van de wijn natuurlijk ontzettend uiteen, en is het voor ons niet te doen om uit elk land waar wijn gemaakt wordt (en dat zijn er véél!) wijn in te kopen. Wel zijn wij altijd op zoek naar de meest bijzondere wijnen. Zo hebben we bijvoorbeeld een prachtige syrah uit Marokko.

Trend of niet, wij hebben zo’n mooi en uitgebreid assortiment dat we op elke trend wel ‘voorbereid’ zijn. Neem de natuurwijnen. Jaren terug namen we de Alvarinho Nature - Vinho Verde van Quinta de Soalheiro op in ons assortiment. Deze schitterende Portugees werd vorig jaar zelfs bekroond met de titel ‘Natuurwijn van het jaar’ (Proefschrift Wijnconcours).

En dan de grüner veltliner; dé nationale specialiteit van Oostenrijk. Deze druif neemt de laatste jaren in populariteit enorm toe, en past helemaal bij het voorjaar. Kenmerkend aan deze druif is dat hij laat rijpt. Bij veel druiven nemen dan de zuren sterk af, maar bij de grüner veltliner juist niet en dat maakt deze druif uniek. Typisch grüner veltliner: fris, fruitig, levendig, kruidig, peperig en zachte zuren. Grappig: grüner veltliner is niet voor iedereen makkelijk uit te spreken en wordt dus vaak door Engelstaligen uitgesproken als groovy. Helemaal ‘on trend’ dus, die grüner veltliner. Deze van Stadt Krems is al jaren een hit bij Okhuysen en werkelijk onweerstaanbaar lekker. Goed nieuws: hij komt ook in een 1,5 liter fles. Proost, op een eindeloos durende lente!