Lijstjestijd

Lijstjestijd

Door Maartje van Veldhuizen | 30 november 2017

Nu het einde van het jaar in zicht is, is ook de grote lijstjestijd weer aangebroken. In ‘wijn en food land’ zijn er twee lijstjes die alle professionals en veel liefhebbers in de gaten houden: de WINELIFE Magazine Hotlist en de FavorFlav Food top 100. Xavier Kat en zijn jarige Okhuysen scoorden ook dit jaar weer goed!

WINELIFE Magazine Hotlist

Het is inmiddels een mooie traditie dat het vrolijke wijnmagazine WINELIFE het jaar sluit met een Champagne editie met daarin de hotlist van vijftig de meest invloedrijke personen binnen de Nederlandse 'wijnwereld'. Ook dit jaar heeft Xavier Kat een mooie plek op de lijst gekregen: nummer 11! Xavier presteerde het zelfs om op één pagina twee keer vermeld te worden: niet alleen met zijn ‘jarige’ Okhuysen, maar ook nog als één van de docenten van de Wijnacademie (nummer 14 op de lijst)!

"11. Xavier Kat – Jarige Job
Als een verloren zoon wordt hij door de doorgaans stugge Fransen binnengehaald op hun oude familiedomeinen om daar in de kelders rechtstreeks uit het vat de nieuwste stijlen te proeven (dat hij een wandelende wijnecyclopedie is en de taal spreekt helpt natuurlijk enorm). Ook de burgemeester van Haarlem maakte voor hem een uitzondering door op de verjaardag van Okhuysen een fles bubbels te sabreren, terwijl hij zelf niet drinkt. Het is ook niet niks, 150 jaar bestaan. Een boek? Jubileum-blends? Een theatershow over wijn in een uitverkocht DeLaMar? Een proeverij voor 2000 relaties? Xavier wist van gelukkigheid niet wat te doen, dus hij deed het allemaal.
WINELIFE Magazine december 2017.”

FavorFlav Food top 100

De FavorFlav Food top 100 bevat dé movers & shakers in de wereld van eten & drinken in 2017. In een schitterende lijst van chefs, foodproducenten, foodondernemers, restaurateurs, merkenbouwers en andere food professionals pronken ook Xavier Kat en Okhuysen op een keurige 58e plek. De Top 100 lijst werd onthuld tijdens het FavorFlav Food Top 100 Diner, afgelopen 20 november in het Amsterdamse Hotel Arena in aanwezigheid van alle honderd mensen die een plek op de lijst hebben weten te bemachtigen.

“58. Xavier Kat – Wijnkoperij Okhuysen
Deze Haarlemse wijnhandel prijkt al jaren boven aan onze lijst van favoriete wijnsports. Elke wijn wordt met liefde uitgezocht en valt bij ons immer in de smaak. Het eerbiedige wijnhuis is dan ook leverancier van menig restaurant waar wij graag komen. Dit jaar bestaat het huis maar liefst 150 jaar. Dat moest gevierd worden, en wel met een eigen theatershow over wijn in het DeLaMar Theater met onder meer een rol voor Youp van ’t Hek.
FavorFlav Food top 100 november 2017.”