Nieuw domein: Giovanni Manzone
Alle blogs

Nieuw domein: Giovanni Manzone

Door Job Joosse | 23 februari 2023

Bij deze familie zit Barolo in het bloed. De familie Manzone maakt artisanale barolo’s zoals je ze zelden meer vindt. We voelen ons dan ook vereerd dat we dit kleine familiedomein voortaan mogen importeren.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Dus toen ons werd gevraagd of we proefflessen wilden ontvangen van Giovanni Manzone uit Monforte d’Alba, een van de dorpen in Barolo, reageerden we dan ook wat verrast. Aangenaam verrast, om precies te zijn. Ondertussen hebben de beroemdste wijngaarden in Piemonte namelijk bijna dezelfde status als die van de Bourgogne, een streek waar Piemonte sowieso veel overeenkomsten mee heeft. Net als de Bourgogne is Piemonte echt een landelijk gebied met boerenfamilies, die hun vaak kleine wijngaarden nog traditioneel bewerken. Ook de verkaveling, waarbij op hetzelfde perceel meerdere families grond bezitten, is een opvallende overeenkomst. In beide streken maken wijnboeren wijnen van één enkel druivenras, waarbij de herkomst, of beter: de wijngaard, bepalend is voor de kwaliteit. Sommige van deze wijngaarden hebben ondertussen een mythische status met bijbehorende hoge prijzen. Dus, als je dan uit het niets een klein zelfstandig familiedomein in de schoot geworpen lijkt te krijgen, kijk je twee keer rond of niemand je in de maling neemt. Volmondig zeiden we ja tegen de proefflessen. Die stelden niet teleur. De wijnen waren schitterend! Nog beter dan we hadden durven hopen. Pas toen de eerste levering onlangs in onze magazijnen binnenkwam, konden we het echt geloven!

Familiedomein
Azienda Agricola Manzone is een echt familiebedrijf. Giovanni en zijn vrouw Rita worden bijgestaan door hun drie kinderen en ondertussen ook hun gezinnen. Zoon Mauro heeft oenologie gestudeerd en dochter Mirella voedseltechnologie. Sinds kort werkt ook de oudste dochter Patrizia in het familiebedrijf, zij heeft accountancy en theologie gestudeerd. Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar en het is, net als Giovanni zelf, vernoemd naar Giovanni’s opa. De familie Manzone bezit 13,5 hectare grond, waarvan 7 hectare is beplant met wijnstokken. Alle wijngaarden liggen binnen de DOCG Barolo. Ze bezitten grond in beroemde cru’s als Castelletto en Gramolere. Deze cru’s hebben hun eigen beschermde herkomstbenaming; Menzioni Geografiche Aggiuntive (MGA).Wijngaarden binnen deze cru’s kunnen verschillende bodemsamenstellingen en exposities hebben waardoor ze weer eigen benamingen krijgen. Naast de beroemde nebbiolo staan er ook de typisch Piemontese blauwe barbera en dolcetto aangeplant. Met veel zorg hebben ze veel van hun wijngaarden in de jaren tachtig van de vorige eeuw herbeplant en de juiste druivenrassen op de juiste plek gezet. Een tijdrovende en heel kostbare investering, waar ze nu de vruchten van plukken. Een van de specialiteiten van de familie Manzone is hun rossese bianco, een bijna uitgestorven witte druif. Giovanni had voor de herbeplanting stekken genomen van de beste oude stokken die het domein bezat. Met hulp van de universiteit van Turijn staan er nu enkele kleine percelen in Castelletto en Gramolere met deze bijzondere druif aangeplant, waarvan Giovanni een spannende droge witte wijn maakt. Ondertussen heeft de druif ook de erkenning van het Ministerie van Landbouw gekregen als een van de toegestane druivenrassen voor de DOC Langhe.

Biodiversiteit
Giovanni vertelt met trots en een speelse glimlach dat zijn wijnen het karakter van de familie Manzone hebben. In eerste instantie sober, stoer en eigenzinnig, maar wie de tijd neemt om ze te ontdekken, wordt beloond met de grote rijkdom en enorme diepgang. Dit zegt veel over hun filosofie in de kelder. De druiven worden met de hand geoogst in kleine kratten om beschadiging te voorkomen. Nadat de vergisting op natuurlijke wijze is begonnen, volgt er een lange en langzame weking met de schillen en de pitten, voor een zachte extractie. Ook de rijping is lang, op de traditionele grote houten vaten. Hier vindt een natuurlijke bezinking plaats zodat de wijnen ongeklaard en ongefilterd gebotteld kunnen worden met een maximale smaakexpressie.

Producten


Il Crutin - Langhe Nebbiolo

2020 Il Crutin - Langhe Nebbiolo

Giovanni Manzone 0.75l

20.90 18 50

per fles bij 6 flessen,
19,25 per fles

Barolo Castelletto

2018 Barolo Castelletto

Giovanni Manzone 0.75l

49.50 43 50

per fles bij 6 flessen,
44,90 per fles