Update Mas de Daumas Gassac

Update Mas de Daumas Gassac

Door Elisa Duivestein | 21 september 2018

Oogst 2018 – Week 37
Basile Guibert: Wij hebben hier op Mas de Daumas Gassac een prachtig uitzicht op alle plukkers die bezig zijn in de wijngaarden. In de Gassac vallei worden de druiven met de hand geplukt om de wijnstokken en de besjes te beschermen.

Topjaar
De druivensoorten waarvan wij onze witte wijn maken zijn fantastisch, dit jaar is de kwaliteit echt perfect. Geen grammetje sulfiet is toegevoegd. Ondanks een kleine oogst, door de weersomstandigheden in het eerste semester, zijn er 8 tanks Mas de Daumas Gassac wit 2018 geoogst. Deze zijn op lage temperatuur het gistingsproces gestart, waardoor de finesse en fruitaroma’s behouden blijven. Deze jaargang is fris, intens en rond en soepel in de mond… De uitgesproken expressie van de aroma’s zorgt ervoor dat deze Mas de Daumas Gassac wit één van onze best geproduceerde wijnen van de afgelopen 40 jaar is!

Frizant Rosé – spreading joy!
Onze 2018 Rosé Frizant begint aan de gisting voor de bubbels. Dit jaar zit het sap vol met fruitige tonen van kers, granaatappel en framboos die overgaan in bloemige tonen. De sfeer van de Gassac vallei in één slok. Nog even geduld, binnenkort kunt u hiervan genieten…
 
Tijd voor rood
De meest rijpe rode druiven zijn geplukt op 14 en 15 september. De broers Guibert werken met de hoogst mogelijke precisie. We hebben nieuwe gereedschappen en machines voor de druivenselectie. Dit is een grote stap vooruit voor de kwaliteit van onze wijnen. Door de perfecte condities was het toevoegen van sulfieten niet nodig. Op het moment zijn er twee tanks van onze rode druiven onder gecontroleerde temperatuur het gistingsproces gestart. De oogst rood 2018 is soepel en zijdeachtig. De smaken van rood fruit zijn intens en geven veel expressie aan deze unieke wijn. 

Plukteam ‘en Gassac’ in het zonnetje!
Bij de Mas heerst een feestelijke sfeer, elke plukdag wordt gevierd en zorgt voor hernieuwde energie bij de plukkers. We kunnen nu al zeggen dat 2018 een veelbelovend wijnjaar wordt.

2018 is een uitzonderlijk wijnjaar, vergeleken met de afgelopen 3 jaar. Het klimaat verandert. De wijnstokken hebben veel te voortduren en hebben te accepteren wat moeder natuur hen brengt. Bij Mas de Daumas Gassac kijken we terug op een jaar waarbij de droogte en hitte geen invloed op de oogst heeft gehad, maar er was wel veel regen tussen oktober en juni. Op het moment van schrijven, komen de vaten mousserende en witte wijn van 2018 binnen. We naderen de cruciale fase van het gistingsproces, waarin we de kracht en het karakter van dit wijnjaar beginnen te voelen. Het is altijd lastig om onze indruk onder woorden te brengen, terwijl we nog aan het ontdekken zijn hoe de wijn vorm krijgt. Wat we wel kunnen zeggen, dit jaar staat voor: fruit, vlees, spanning en aromatische sensatie.

Basile Guibert, Wijnmaker en tweede generatie eigenaar van Mas de Daumas Gassac