Geweldige Guffens

Geweldige Guffens

Door Milton Verseput | 18 september 2018

In 2015 heb ik Maine en Jean-Marie Guffens-Heynen voor het eerst ontmoet, tijdens een masterclass in Amsterdam. En wat voor een masterclass: het was een combinatie van een sublieme proeverij en een monoloog doorspekt met Cruijffiaanse oneliners en een flinke dosis humor. De als acteur opgeleide Jean-Marie voelt zich thuis voor een publiek en kan meesterlijk vertellen. Op de bewering van Robert Parker tijdens een interview met het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad dat Guffens de beste wijnmaker is van de Bourgogne, reageert hij gevat: ‘Onzin, de anderen zijn gewoon slechter.’

Het valt mij die middag op dat zijn vrouw om vrijwel al zijn grappen lacht. Het is voor mij een teken dat de familie Guffens-Heynen echt een team is. Want  hoewel het vaak alleen over Jean-Marie lijkt te gaan, omdat hij verantwoordelijk is voor het vinificatieproces, is het juist de twee-eenheid die hun succes mede heeft bepaald.In 1976 besluiten Jean-Marie en Maine het Vlaamse land achter zich te laten voor een avontuur in de Bourgogne. Jean-Marie studeert viticultuur en landbouwkunde in Davayé terwijl Maine ervaring opdoet bij lokale wijnboeren. 1979 breekt aan en het stel koopt een aantal wijngaarden in Pierreclos (Mâcon) en the rest is history.

Met het in 1987 opgerichte Maison Verget boeken de Guffens ook succes met de cru’s uit de Côte d’Or (die hij in recentere jaren weer de rug toekeert). De opmerking van Robert Parker is zo gek nog niet. Want na ruim veertig jaar geniet Guffens het respect van wijnliefhebbers en –recensenten in de Bourgogne, Frankrijk en ver daarbuiten. De constante kwaliteit en goede prijs-kwaliteitverhoudingen zijn een verademing in de doorgaans zo grillige Bourgogne. Guffens heeft zich nooit laten leiden door de hang naar succes, maar door de drang om met liefde goede wijnen te maken in veel verschillende stijlen en prijscategorieën. Okhuysen heeft al jarenlang een speciale band met de familie Guffens en hun wijnen. Het is dan ook niet heel verrassend dat Guffens een van de wijnmakers is die speciaal voor het 150-jarig bestaan van Okhuysen een jubileumwijn maakte. Voor die wijn verlaten we de Bourgogne en gaan we naar het zuiden waar de familie in 1997 Château des Tourettes aankoopt.

Món Désir is een heerlijke assemblage van 35% chardonnay aangevuld met marsanne, roussanne en een klein deel viognier. In de geur zijn de zuidelijke invloeden van de Rhône duidelijk merkbaar: die is bloemig, een hint van perzik en gedroogd steenfruit stijgt op uit het glas. Je proeft dat de wijn gemaakt is door een wijnmaker die eerst de zuren op de tekentafel heeft neergelegd als basis: fris en ragfijn. De druivenrassen hebben allen een opvoeding op hout gehad. Zonder te domineren geeft het hout breedte en rijkdom in het glas. Zoals het een ‘Guffenswijn’ betaamt, is de wijn intens van
karakter maar nooit log of zwaar. De zachte bitters die in de afdronk te proeven zijn, geven de wijn een aantrekkelijk ‘randje’ en bieden een zekere spanning.

Deze wijn kan veel aan. Mooie gegrilde witvis zoals tong of heilbot, bijvoorbeeld. Of denk aan een rauwe salade van venkel, koolrabi en andere zacht zoete koolsoorten als garnituur. Er mag zeker citrus worden gebruikt, ook groentes als paprika en tomaat doen het goed als begeleiding. Houd het allemaal fris/zoet. Het is boven de dertig graden Celsius op het moment van schrijven. Wellicht lusten de mussen die van het dak vallen ook een klein slokje ‘Mon Désir’. Ik voel mij er tenminste een stuk frisser door.