Wijntip van de topsommelier!

Wijntip van de topsommelier!

Door Milton Verseput | 28 juni 2018

In de negentiger jaren was Mas de Daumas Gassac al een ‘household name’ in de wijnwereld, met een eervolle vermelding voor Okhuysen als allereerste exportadres van dit prachtige domein. Oprichter Aimé Guibert werd al snel beschreven als ‘de pionier van kwaliteitswijnen in de Languedoc’. Hij zag als een van de eerste de grote potentie van het Zuid-Franse wijngebied, maar wist ook dat je voor een hoge kwaliteit een goede wijngaard en een zeer nauwkeurige werkwijze nodig hebt. Toen Mas de Daumas eenmaal een succes was, besloot hij op eenzelfde wijze een tweede ‘label’ te starten. Met goed zoeken naar de juiste ‘extra’ wijngaarden en streng selecteren bereikte hij zijn doel: authentieke wijnen maken, in de stijl van Mas de Daumas Gassac en van uitzonderlijke kwaliteit, maar met een heel toegankelijk prijskaartje. Zo werd Moulin de Gassac geboren als label naast Mas Daumas Gassac.

De Languedoc is een wijnbouwgebied van 40.000 hectare waar veel verschillende wijnstijlen worden gemaakt van veel verschillende druivenrassen op veel verschillende terroirs en hoogten. Maar ik focus nu op dat ene kleine gebiedje: Picpoul de Pinet. 1400 hectare groot en gelegen aan de lagune van Thau waar men sinds jaar en dag schelpdieren in kweekt. De lagune werkt als een soort filter en tempert de nachtelijke koude zeewind in temperatuur. Overdag is het juist die zeewind die ervoor zorgt dat de hoge temperaturen worden gematigd. Het verschil in dag- en nachttemperatuur is desondanks belangrijk in dit gebied en draagt bij aan de ontwikkeling van aroma’s en zuren in de druiven. Het gebied en het witte druivenras picpoul zijn underdogs. Sterker nog, ik denk dat maar weinig mensen ’picpoul’ zullen zeggen als ik hun zou vragen vijf druivenrassen op te noemen. En dat is best jammer want met name de picpoul de Pinet kan zeer de moeite waard zijn.

Deze Moulin de Gassac is alsof de Keukenhof in Zeeland ligt...
Bloemen en ziltigheid komen samen in de neus. En fruit. Veel fruit. Een bloemencorso vermengd met wit fruit is wat de aangename neus je direct toewerpt. Maar de bijna muscatachtige bloemigheid blijft elegant. Ook in de smaak komt die terug in deze wijn waar geen hout aan te pas is gekomen. Er is veel structuur, zoetigheid, een hoge zuurgraad, maar nooit scherpe zuren. Het geheel geeft sappigheid en balans in deze speelse wijn. In de afdronk zijn we in Zeeland beland. Zilt, zilt, zilt. Het is alsof men het water van de lagune met al zijn schelpdieren in de wijn vermengd heeft. Wilt u weten wat hierbij te serveren? Denk aan Zeeland en Picpoul de Pinet. Denk aan mosselen, oesters, scheermesjes met citroen, de laatste asperges, zeekraal, lamsoor en lichte vissoorten. Genieten is gegarandeerd!