Minder drinken, meer genieten

Minder drinken, meer genieten

Door Xavier Kat | 15 februari 2019

Matigen is een belangrijk woord geworden in het vocabulaire van veel Nederlanders. Nu was matigen ons Hollanders al niet vreemd, maar we leken het de afgelopen decennia een beetje te zijn verleerd. Anno 2019 loopt ons land qua matiging voorop in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

De Nederlander eet gemiddeld gezonder, drinkt minder en beweegt meer. Ons consumptieve gedrag heeft niet enkel invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. En daar moet niet alleen de overheid, maar ook ieder individu verantwoordelijkheid nemen. Het kan en moet daarom nog beter, wordt ons verteld. Toch gaan we zogezegd in vergelijking met andere landen goed. Op het gebied van alcohol doen we dit al jaren achtereen. In de laatste vijf jaar nam de alcoholinname in Nederland met 20% af. Dat is stevig. Onlangs noemde de Franse Minister van landbouw, Didier Guillaume, wijn ‘een andere soort alcohol’, eentje die niet misbruikt wordt en die ouders kan helpen om hun kinderen verantwoord met alcohol om te laten gaan, door aan tafel met elkaar van een lekker glaasje bij het eten te genieten. Binnen de grote Franse wijncultuur wellicht een niet zo vreemde opmerking – zelf ben ik ook naar volle tevredenheid in die geest opgevoed – maar tegelijkertijd een conservatieve gedachte die niet past binnen de matigingsboodschap anno 2019. De uitspraak van de Franse minister lokte in het land van de wijn een flinke discussie uit.

Bij Okhuysen zijn wij niet roomser dan de paus. Natuurlijk willen wij graag wijn verkopen, maar wij prediken niet dat de Nederlander meer wijn moet drinken, maar vooral lekkerder, beter. En dan vooral wijn die op een verantwoorde en duurzame wijze is geproduceerd, want alleen dat doet recht aan dit schitterende product waar wij zelf zo gek op zijn!

En dat onderscheidend mooie wijnen helemaal niet kostbaar hoeven te zijn, kunt u volop ervaren in het eerste nummer van 2019 van Vinée Vineuse, waarin we enkele van onze meest geliefde en geprezen wijnen weer eens een keer op een voetstuk zetten. Een voetstuk dat ze verdienen, want wijnen zoals de Colagón, de Sauvignon Touraine, de Guilhem en niet te vergeten onze alom geprezen ‘Mon petit Petrus’ zijn alle gemaakt door bevlogen wijnmakers, die het maximale uit hun terroir willen halen, en zijn in hun prijsklasse onderscheidend goed. Deze wijnmakers doen dit met maar één drijfveer, één doel: u laten genieten. Juist daarom koesteren wij deze producenten en hun wijnen, want u laten genieten is ook onze missie!

Van deze wijnen doet u dat wanneer u maar wilt en vol overgave. Nou ja, met mate natuurlijk is de boodschap…