Mythische wijn: Dirler-Cadé

Mythische wijn: Dirler-Cadé

Door Max Funcke | 2 september 2022

De Elzas is één van de grote terroirs van Frankrijk. De noordelijke ligging zou misschien een koel klimaat doen vermoeden, maar met tweeduizend zonuren per jaar is het hier zeldzaam zonnig en warm. Dit komt omdat het nabije gebergte, de Vogezen, bescher-ming biedt tegen de koelende invloed van de Atlantische Oceaan. Daarnaast houdt het Zwarte Woud de koude wind uit het noorden tegen. Ideale omstandigheden voor het maken van karakteristieke witte wijnen met een subtiele balans tussen verfijning en kracht. Ook binnen een gerenommeerd en uniek gebied als de Elzas is de ene wijngaard de andere niet. Sommige wijngaarden onderscheiden zich van de rest vanwege hun bodemsamenstelling, expositie, hoogte, waterafvoer en talloze andere aspecten. Als zo’n wijngaard consistent kwalitatief zeer hoogstaande wijnen voortbrengt, kan hij de titel ‘grand cru’ (letterlijk: ‘grote oogst’) verwerven.
Neem Kessler bijvoorbeeld, een grand cru nabij Guebwiller. Al sinds de middeleeuwen worden de wijnen die uit deze specifieke wijngaard komen geroemd. In de zestiende eeuw was het zelfs een spreekwoord dat “’s lands beste wijnen uit Guebwiller komen”.
De naam Kessler betekent ‘bassin’ en dat is precies hoe deze wijngaard eruitziet; hij ligt enigszins verzonken in het landschap en is dus goed beschut. Bovendien geniet Kessler van een zuidoostelijke expositie, waardoor hij de hele dag in de zon ligt. Zo worden de druiven ieder jaar niet alleen fysiologisch rijp, maar krijgen ze ook ruim de tijd om een uniek en complex smaakprofiel te ontwikkelen. Een druif als riesling kan zich geen betere huisvesting wensen.
De rieslingstokken voor deze grand cru van Dirler-Cadé werden al in 1959 aangeplant en leveren druiven op met uitzonderlijk geconcentreerd sap: ideaal om een terroirwijn van te maken die de tand des tijds met gemak kan doorstaan. Het enige nadeel van dergelijke oude stokken is dat de oogstrendementen laag zijn en dat de wijn daarom erg schaars is. Met de Grand Cru Kessler Riesling levert Dirler-Cadé een monumentale wijn af die laat zien waarom de mooiste wijnen uit de Elzas zich al eeuwen tot de beste wijnen ter wereld mogen rekenen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod