Nieuwkomer uit de Languedoc

Nieuwkomer uit de Languedoc

Door Brenda ten Brinke | 21 juni 2019

Dankzij onze jaarlijkse bezoeken aan de Languedoc kennen we het gebied op ons duimpje. Althans, dat dachten we. Jean-Claude Zabalia, volgens de beroemde wijnschrijver Kermit Lynch een van de meest getalenteerde wijnmakers in de regio, liet ons eerder dit jaar zijn Esprit de la Fontaine-creaties proeven. Wat een verrassend mooie, pure en elegante wijnen uit dit zuidelijke deel van Frankrijk!

Onder de indruk van de finesse en frisheid van de gehele serie vragen we Jean-Claude naar zijn geheim. Met een trotse glimlach vertelt hij over de bijzondere terroir van de wijngaarden nabij Cabrières, ten noorden van Pézenas. De zeer diepe schistbodem is van een unieke soort die we nergens anders in de Languedoc aantreffen, maar die gelijkenis vertoont met de befaamde llicorellagrond in Priorat. Jean-Claude zat al ruim dertig jaar in het vak toen hij, altijd op zoek naar bijzondere terroirs in de Languedoc, in 2011 op de hooggelegen akkers dicht bij het lieflijke dorpje Cabrières stuitte.
Wat ons betreft een van de grootste ontdekkingen van de laatste jaren!
Gelegen tegenover de (uitgedoofde) vulkaan Pic de Vissou bevinden de wijngaarden zich op maar liefst 300 tot 400 meter hoogte. En dat is bijzonder in deze regio. Daarnaast vinden we hier een andere vegetatie, een beetje vergelijkbaar met Corsica. Omringd door eikenen kastanjebomen profiteren de biologisch bewerkte wijnstokken volop van de verkoelende wind en koesteren zij de zon, die zo’n 220 dagen per jaar aanwezig is. De wijnen van Esprit de la Fontaine zijn niet heel kostbaar, maar desondanks van een zeer hoge kwaliteit. Wijnen met veel souplesse, die maximaal drinkplezier geven.