Nieuwe ster uit Spanje

Nieuwe ster uit Spanje

Door Xavier Kat | 22 november 2019

Dominio de Anza is een jong wijndomein uit de opkomende Spaanse wijnstreek Bierzo, in het zuidwesten van Spanje. Oprichter en wijnmaker is de nog jonge Diego Magaña, een van Spanjes grote talenten van dit moment.

Raúl Peréz
Diego komt uit een bekende wijnfamilie in Navarra en groeide op tussen de wijngaarden. Hij deed uitgebreid ervaring op in Bordeaux, Bourgogne, Argentinië en Chili, maar het was de inmiddels wereldberoemde Raúl Peréz die hem echt inspireerde met zijn wijnmaakfilosofie. Peréz haalde hem bovendien over om naar Bierzo te komen en aan de slag te gaan met oude mencíastokken van de hooggelegen, koele wijngaarden met een sterk ijzerhoudende rode kleigrond.

Wijnmaker pur sang 
Diego begon met wijn maken in de kelder van zijn inmiddels goede vriend Raúl. In 2014 begon hij zijn eigen kleinschalige domein. Een jaar later werden we getipt door een vriendin uit Bordeaux die in Spanje werkzaam is, en proefden we de eerste wijnen. Die maakten direct indruk op ons. Het afgelopen jaar proefden we de wijnen uit 2016 en wisten we zeker dat er op Dominio de Anza iets zeer bijzonders aan het gebeuren was. Toen de Bordelaise vriendin ons uitnodigde om tijdens de primeurweek in Bordeaux in de wijnwinkel van haar zwager langs te komen om Diego en nog een paar jonge Spaanse producenten te ontmoeten, hapten we toe.

Het werd een bijzondere avond, waarbij de monden van de Bordelaise gasten regelmatig van verbazing openvielen bij het proeven van de indrukwekkende wijnen van Diego. Het was voor ons de definitieve bevestiging om met Dominio de Anza aan de slag te gaan!