Noodweer slaat hard toe

Noodweer slaat hard toe

Door Elisa Duivestein | 1 november 2019

We worden er iedere dag mee geconfronteerd, steeds extremer wordende weersomstandigheden. Van enorme droogte tot gigantische regenval. Dat deze veranderingen in het klimaat ook invloed hebben op het werk van onze wijnboeren, is vanzelfsprekend. Zij worden elk oogstjaar uitgedaagd om met het mooie, maar ook met de grillen van moeder natuur om te gaan. Dat dit steeds uitdagender wordt, is iets wat wij vaak terugkrijgen van onze vrienden over de hele wereld.

Maar afgelopen weken was het wel heel extreem en ondervonden twee domeinen overlast van het weer of gevolgen hiervan. Vorige week reikten de bosbranden tot in Californië Sanoma County, het wijndistrict waar onze Cannonball Wines huist. We kregen gelukkig al snel het bericht dat iedereen veilig was, en voor wie gevaar dreigde, geëvacueerd was. Het maakt alles heel betrekkelijk, maar geluk bij een ongeluk waren ze bij Cannonball net klaar met de oogst toen het vuur uitbrak.

In dezelfde week dat de bosbranden Californië troffen, kampte het zuiden van Frankrijk met extreme regenval. Op de social media van Mas de Daumas Gassac, zagen we al foto’s van overstromende rivieren en enorme waterstromen met complete watervallen, van het gebied. Later volgde in onze mailbox foto’s van een onder water gelopen wijnkelder. In twee dagen tijd was net zoveel regen gevallen als in de tien maanden daarvoor...

We leven ontzettend met onze wijnproducenten mee en wensen hen uiteraard heel veel sterkte toe om alles weer up-and-running te krijgen. Net als onze wijnmakers en alle teams die meewerken, worden we met onze neus hard op de feiten gedrukt. Het klimaat verandert, in rap tempo en spaart niets of niemand. Focus op milieu en respect voor de natuur heeft altijd voor ons prioriteit, net als voor alle partners met wie wij samenwerken. Samen blijven we ons hard maken voor een afname van de belasting van de natuur. 


Ondergelopen wijnkelder bij Mas de Daumas Gassac in de Languedoc