Dé ontdekking van Mr. Louis

Dé ontdekking van Mr. Louis

Door Job Joosse | 2 april 2020

Als ik mij voorbereid op proeverijen vind ik het heerlijk om het boek 'Monsieur Louis' van Louis Kat erbij te pakken. Het geeft me altijd extra achtergrondinformatie en vaak ook een mooi verhaal over de streek, de producent en hoe zijn wijnen bij Okhuysen terecht zijn gekomen. Onlangs had ik een proeverij waar de wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk centraal stonden. Het groepje proevers kocht al langere tijd bij Okhuysen, maar zij vroegen enthousiast of Domaine Cauhapé nieuw was in ons assortiment. Dat was even een vreemde gewaarwording voor mij en een echte eyeopener dat blijkbaar niet iedereen deze wijnen van ons kent.

Laten Domaine Cauhapé en het mooie Jurançon zich nou perfect lenen om uitgebreid over te kunnen vertellen! Domaine Cauhapé is het verhaal van Henri Ramonteu, een veeboer die geheel autodidact de beste wijnboer in zijn streek wordt. Het is al decennialang een vaste waarde in ons assortiment. Louis Kat ontdekte het domein tijdens een bezoek aan de streek in 1987 en in 1988 kwam het eerste oogstjaar bij ons binnen. Jurançon ligt iets ten westen van de stad Pau op de uitlopers van de Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk. Dit is het hart van de Béarn, een streek die maar weinig mensen kennen. Een bezoek aan Domaine Cauhapé is onvergetelijk. Glooiende heuvels met wijngaarden met op de achtergrond de hoge bergen van de Pyreneeën.

De wijnen uit Jurançon zijn wit en worden gemaakt van lokaal typische druivenrassen als gros en petit manseng, camaralet, lauzet en courbu. De gros manseng speelt veelal de hoofdrol in de droge wijnen en de petit manseng, met zijn kleine bessen met een dikke schil, in de zoete wijnen van een late oogst. Petit manseng heeft daarnaast van nature een hogere zuurgraad die de zoete wijnen een buitengewone balans en elegantie geven. Het zuidwesten van Frankrijk is vermaard om zijn verrukkelijke cuisine de campagne. Niet zelden zijn het zware gerechten met veel vet. De frisse zuren van de wijnen uit Jurançon passen perfect bij deze keuken. Daarnaast passen deze wijnen met hun expressieve karakter en vaak subtiele exotische tonen ook zeer goed bij gerechten met Aziatische invloeden van specerijen, gember, koriander en de momenteel hippe yuzu (Aziatische citrusvrucht).

Eigenlijk is het wel gemakkelijk te verklaren dat niet iedereen dit iconische domein kent. Sommeliers zijn verzot op de wijnen en we verkopen dan ook vaak vlot uit aan de restaurants en wijnbars. Ook is er een groep particuliere liefhebbers die geen jaar willen missen en die we tijdig op de hoogte moeten brengen dat een nieuw jaar binnen gaat komen. Zodoende krijgen deze wijnen eigenlijk weinig aandacht in Vinée Vineuse, ze hebben immers hun vaste schare fans. Zo hebben ze vreemd genoeg de kans gekregen om in een dode hoek te blijven bij sommige liefhebbers. Laat u verrassen door de geweldige wijnen uit Jurançon!