Domaine des Roches Neuves

Domaine des Roches Neuves

Door Job Joosse | 14 februari 2019

Cabernet van Thierry Germain steekt toppers uit Bordeaux en Bourgogne naar de kroon!

Met de buitengewoon grote oogstjaren 2015 en 2016 bewijst Thierry Germain van het vermaarde Domaine des Roches Neuves (RVF***) dat met cabernet franc uit de Loire wijnen gemaakt kunnen worden die tot de mooiste ter wereld behoren!

Met de opwarming van de aarde zien we dat de druiven in sommige zuidelijker gelegen gebieden, waaronder ook Bordeaux, te makkelijk aan hun rijpheid komen, met een hoog alcoholgehalte en een kortere hangtijd van de druiven tot gevolg. De Loire profiteert vooralsnog van deze opwarming, die er juist voor zorgt dat in meer oogstjaren de cabernet perfect uitrijpt. 

Thierry Germain is een fenomeen in de Loirevallei! In landen als Zwitserland, België, Canada en Duitsland wordt er gevochten om zijn intrigerende en grootse ‘micro-cuvée’s’. Ook de populaire wijnbars en toprestaurants van Frankrijk staan in de rij voor zijn wijnen. Er zijn maar weinig producenten die het grote terroir van Saumur Champigny en het karakter van de druif cabernet franc zo weten te vangen in een fles wijn als Thierry Germain!

Als geen ander weet Thierry wat hij moet doen om het meeste uit zijn cabernet franc-druiven te halen, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zoals hij zelf zegt: ‘met het expressieve en elegante karakter van cabernet franc moet je geen imitatie van krachtige bordeaux willen maken. Dan eerder nog die van een elegante grote bourgogne’. Thierry Germain past voor al zijn verschillende cuvée’s perceelselecties toe, waarbij de rijpheid en concentratie van het fruit doorslaggevend is voor de keuzes in vinificatie en opvoeding en daarmee de uiteindelijke stijl van de wijn. Maar het begint allemaal bij lage rendementen, rigoureuze selecties en een zachte, precaire behandeling van de druiven en de most in de kelder.

Naast grote wijnen van de cabernet franc heeft Domaine des Roches Neuves ook een kleine selectie van de allermooiste wijnen, gemaakt van chenin blanc. Ook de chenin blanc – de hoofdrolspeler in de witte wijnen uit het gebied – , profiteerde van de geweldige weersomstandigheden in de (oogst)jaren 2015 en 2016, met krachtige en geconcentreerde wijnen met een groot bewaarpotentieel als resultaat.

Domaine des Roches Neuves is gelegen in het wijngebied Saumur. Het domein wordt geleid door Thierry Germain, een getalenteerde vigneron die destijds overkwam uit Bordeaux om zijn geluk te beproeven in de Loirestreek. Thierry werd al eens uitgeroepen tot beste wijnmaker van Frankrijk door het toonaangevende wijntijdschrift La Revue du Vin de France. Hij werkt met veel respect voor de natuur en koos al vele jaren geleden voor een biologisch-dynamische aanpak. Het evenwicht in de wijnen is sindsdien verder vergroot en de algehele kwaliteit nog verder verbeterd. De wijnen van Thierry Germain bezitten naast hun typische elegantie een ongekende concentratie, een verrukkelijk fruit en een rijke, krachtige afdronk.