Oogsttijd in Portugal!

Oogsttijd in Portugal!

Door Luís Cerdeira | 14 september 2020

Alvarinho-oogst: de oogst van dit jaar belooft een uitstekende kwaliteit, ondanks dat 2020 een atypisch jaar was in Monção e Melgaço.  

De oogst van 2020 begint in Monção e Melgaço ongeveer een week eerder dan wat gebruikelijk is in deze subregio van de Vinho Verde, maar de kwaliteit van het fruit is van een zeer hoog niveau. Op Quinta de Soalheiro zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen!

Landbouwkundig ingenieur Miguel Alves van Soalheiro vertelt: ''Het uitlopen van de knoppen vond in de eerste helft van maart plaats, twee weken eerder dan in een gemiddeld jaar. Deze voorsprong in de groeicyclus van de wijnstok kwam door de zachte winter. Dit had tot gevolg dat er in de hooggelegen wijngaarden (1100 meter hoogte) minder sneeuw lag dan normaal, terwijl in de vallei de temperaturen milder waren.”

Tijdens de bloei viel er overvloedig regen en waren de temperaturen laag, wat, zoals Miguel Alves uitlegt, ''Het verloop van de cyclus vertraagde, waardoor het begin van de rijping half juli begon, ongeveer een week eerder dan normaal." De maand juli en begin augustus werden gekenmerkt door zeer hoge temperaturen overdag en door het uitblijven van neerslag. Half augustus waren er enkele lichte regenbuien die de rijping op gang brachten, de kwaliteit van de druiven bevorderden en de waterreserves in de wijngaard herstelden.

Het einde van augustus was milder, met temperaturen van ongeveer 30°C gedurende de dag en nachten rond de 16°C. Een breed temperatuurbereik dat een van de onderscheidende kenmerken is van het Monção e Melgaço terroir, ontstaat door de minimale invloed van de Atlantische Oceaan. Dit is vanwege de bescherming van de bergketens rondom de Alvarinho-vallei. Voor Luís Cerdeira, de eigenaar en oenoloog van Soalheiro, zorgde dit einde van het groeiseizoen ervoor dat de druiven in een langzame cyclus konden rijpen met behoud van frisheid en smaak. “Een kenmerkend karakter van onze wijnen, waardoor we een gemiddeld productiejaar verwachten qua kwantiteit, met zeer optimistische verwachtingen voor wat betreft de kwaliteit.”

António Luís is samen met zijn zus Maria João Cerdeira eigenaar van het toonaangevende Quinta de Soalheiro. Zij zijn de derde generatie wijnmakers die de Alvarinho-druif laat schitteren. De wijnen van Soalheiro vind je op wijnkaarten door heel Portugal terug en ook in Nederland vinden de wijnen hun weg naar een inmiddels grote schare fans.