De oogst: vervolg

De oogst: vervolg

Door Lidewij van Wilgen | 15 oktober 2019

Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn mijn veertien hectares wijngaard verdeeld in vijfentwintig kleine perceeltjes, dus dit is niet een klusje dat je iedere  paar dagen even wilt herhalen. En dat is ook niet nodig. Iedereen weet dat een syrah eerder rijp is dan een grenache en een carignan weer daarna. Je onderzoekt dus altijd maar een klein deel van je wijngaarden.

Maar eigenlijk - als ik heel eerlijk ben - gaat het uiteindelijk maar om één ding: zijn de druiven lekker? En dat werden ze maar niet. De schil was dik, de pit zat vast in het vruchtvlees, ik vond ze zuur en met een nare hint van groene tannines. Het gaf totaal geen zin hier wijn mee te gaan maken. Mijn oenologe, een leuke jonge vrouw en goede proever, was het met me eens. 'We zijn er nog niet', vond ze ook.

Geduld voor de oogst
'We zijn er nog niet?!', herhaalde Jean-François ongelovig. In plaats van alleen zijn 'patronne' had hij nu twee vrouwen tegenover zich - en die tweede bleek al net zo erg. 'Misschien wordt het gewoon niet rijper' probeerde hij. En daar raakte hij een zwakke plek. Want stiekem was dat precies waar ik ook bang voor was: de wijngaarden waren volkomen van slag door de droge zomer. Sebastien, mijn landbouwkundig adviseur, had het ook over een mogelijke blocage phénolique, een blokkade in de rijping. ‘Maar zolang je gebladerte nog mooi groen is en je geen ziektes hebt, zie ik niet in waarom je niet zou wachten', zei hij. Dus daar begon een lange partij Poker. De cooperateurs denderden door het dorp met volle aanhangers druiven... en wij keken toe. 'Straks begint het regenseizoen', zei Jean-François somber 'on vas perdre la récolte' - we gaan alles verliezen.

Wachten wordt beloond...
De grenache blanc is altijd het eerste rijp en in de tweede week van september was het opeens zo ver: een fijne volle smaak, nog steeds een fantastische état sanitaire... we gingen ervoor. Twee grote percelen, prachtig rijp, zo gezond dat ik eigenlijk voor niets aan de sorteertafel stond. Ontzettend fijn om twee volle tanks veilig binnen te hebben. De allicante is ook altijd snel. De honderd jaar oude wijngaard heeft zulke lage rendementen dat die paar trosjes moeiteloos rijpen. Het geeft uiteindelijk maar een klein tankje, maar het is wel het 'geheime ingredient' dat la Diva tot la Diva maakt.

Eindelijk een buitje
Nu we het hele team op stoom hadden wilden we natuurlijk door met de syrah. Ik had ook geen zin om te stoppen! Maar hoe erg, die zurige smaak, die groene tannines, hoe zou ik hier in vredesnaam een mooie wijn mee kunnen maken? Ik gaf de jongens van het team ieder een schoffel, een goed moment om het weerbastige onkruid in de wijngaarden te lijf te gaan. Maar ik durfde Jean-François even niet meer aan te kijken. En opeens kwam daar de regen waar hij zo bang voor was. Het was niet veel, 15 mm misschien, maar het effect was spectaculair. De druiven slurpten het water op, en nu gebeurde waarop ik gehoopt had: als wijngaarden te gestresst zijn door de droogte kan de rijping geblokkeerd raken. Een goede regenbui kan die situatie weer rechttrekken: de rijping wordt weer ingezet, de druif verwerkt het overtollige water, zwelt op en rijpt door. Al na een dag of twee heb je een heel ander beeld.

Snel de syrah binnenhalen
Maar er zou nog meer regen komen. Nu had ik maar één prioriteit: voor die tijd alle syrah binnenhalen. De druiven waren heerlijk nu, maar met hun dunne, kwetsbare huid ook één van de meest gevoeligste druivensoorten. Te veel water zou ze laten opzwellen, wie weet doen openbarsten - en dan is het wachten op de vieze rot die zo mooi botrythis heet. We hadden geluk, het bleef droog en we haalden een kwaliteit binnen die onvergelijkbaar was met wat de cooperateurs twee weken daarvoor geoogst hadden. Twee percelen grenache waren ook rijp, maar over twee lager gelegen percelen was ik nog steeds niet tevreden.

Late oogst
Uiteindelijk hervatten we de oogst pas een week later, terwijl donkere onweerswolken zich opstapelden boven de bergen in het achterland. De carignan en het laatste perceel grenache haalden we uiteindelijk pas 2 oktober binnen. Alles was evenwichtig en rijp. Behalve een afgelegen carignan had geen wijngaard schade opgelopen. Cyril van de Cave Cooperative klaagde over zijn syrah die niet meer dan 11,5° had gegeven, Mijn syrah liep tegen de 13,8° en vooral de grote syrah, voor la Diva, was exceptionneel goed.  Maar hoeveel makkelijker is het om te spelen met je eigen domein dan om voor tientallen cooperateurs te beslissen?

Eind goed, al goed
Ik weet: het was een behoorlijke partij blufpoker om zo laat nog te oogsten en het had ook helemaal anders kunnen lopen. Maar zelfs dan zou ik geen keuze hebben gehad: wat kan ik zonder lekkere druiven? Nu zit alles veilig in tank, de syrah heb ik zelfs al geperst de dag voordat ik naar Nederland ben gekomen. Misschien hebben we elkaar inmiddels gesproken bij de Open Dagen? Hoe dan ook ben ik nu weer op het domein. Straks komt Jean-François uit de wijngaard en zullen we een paar pump-overs doen op de grenache en de carignan. Nog een weekje, misschien meer, en dan zullen we ook die druiven persen. Een heel millésime veilig op tank.